Hallandsposten

S-politikern Anders Rosén har avlidit

Halmstad: Förre kommunråde­t Anders Rosén har hastigt gått bort i en ålder av 61 år. Enligt sambon Marita Johansson drabbades han av hjärtstopp tidigt på söndagsmor­gonen. – Det var oväntat, han hade förrättat två vigslar på lördagen, berättar hon.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Halmstad: Förre kommunråde­t Anders Rosén avled i söndags efter ett hjärtstopp. Han blev 61 år. Kollegorna minns honom som en omtyckt person med stort rättvisepa­tos och som värnade om de svaga i samhället.

Det var tidigt i söndags morse som S-politikern somnade in i sitt hem enligt sambon.

– Det var mycket fridfullt, berättar Marita Johansson.

Hon tillägger att det hela var mycket oväntat. Anders Rosén hade under lördagen förrättat två vigslar.

– Han var så glad och väldigt nöjd. Under dagen hade han träffat en kvinna som väntade på lungtransp­lantation och han var så glad över att kunna berätta för henne att hans operation hade gått bra, berättar Marita Johansson och tillägger:

– Precis innan han somnade på kvällen pratade han också om att han skulle vara med under kommunfull­mäktige på onsdag. Han hade en bra dag i lördags.

I en artikel hösten 2018 intervjuad­e HP Anders Rosén om hans politiska karriär inför att han skulle träda tillbaka efter valet. Han berättade då att han hade genomgått en omfattande operation där han fick nya lungor men var noga med att påpeka att det inte hade med hans beslut att lämna politiken att göra.

Anders Rosén var aktiv i politiken i 42 år, varav 25 år på tunga poster. Hans första uppdrag var i Halmstads hamn och stuveri som var en kommunal förvaltnin­g på den tiden.

2006, när S förlorade majoritete­n i kommunen, blev Anders Rosén kommunråd för opposition­en, ett uppdrag han behöll fram tills han lämnade politiken.

– Han var väldigt folklig, väldigt omtyckt och omtänksam och brydde sig mycket om alla. Han var en man som kunde prata med alla, både folk på torget och högt uppsatta politiker, säger Marita Johansson.

Tord Johansson (S), gruppledar­e, är en av många som har jobbat nära Anders Rosén.

– Vi har känt varandra länge och umgicks även privat. Anders var Anders, han har gjort väldigt mycket för partiet under sina år. Han var mentor för många, han stöttade och lärde upp och värnade mycket om de svaga i samhället och han slutade inte engagera sig bara för att han lämnade politiken.

Aida Hadzialic, Socialdemo­kraternas regionråd i Stockholm, jobbade också nära Rosén under sin tid som kommunråd i Halmstad.

– Jag känner stor sorg i dag. Jag tänker på Anders familj och barnen, men också på alla i Halmstad som Anders berörde med sin person och sitt sätt. Han var allas Anders på något vis. Det gick inte att gå med Anders någonstans i Halmstad utan att folk hejade, ville prata och skaka hans hand. Det gjorde stort intryck på mig att han fanns så mycket bland människor och att det påverkade deras tillvaro till det bättre.

Ingegerd Sahlström (S), kommunfull­mäktiges vice ordförande, minns Anders Rosén som en god vän och en härlig arbetskamr­at.

– En av hans styrkor var hans engagemang för människor. Han hade ett otroligt stort nätverk med personer i föreningsl­ivet framför allt. Han var också en person med stort rättvisepa­tos. När någon blev utsatt för orättvisa så var Anders en person som ofta ställde upp och hjälpte till i olika sammanhang.

Även kollegor som har befunnit sig på den andra sidan av den politiska skalan minns Anders Rosén med värme.

– Ett mycket sorgligt besked. Anders Rosén har under lång tid varit en stark och viktig politisk kraft i Halmstad och har varit mycket betydelsef­ull för kommunens utveckling, säger Jonas Bergman (M), kommunstyr­elsens ordförande, och fortsätter:

– På ett personligt plan fick jag också mycket stöd av honom under min första tid som ordförande i kommunstyr­elsen, vilket jag är oändligt tacksam för. Han lämnar efter sig ett stort tomrum och jag kommer sakna våra återkomman­de samtal.

Anders Rosén sörjs närmast av sina föräldrar, sin sambo och sina barn och barnbarn. Den 25 november skulle han ha fyllt 62 år. Enligt Marita Johansson kommer hans födelsedag att uppmärksam­mas inom närmaste familj- och vänkretsen.

” Det gick inte att gå med Anders någonstans i Halmstad utan att folk hejade, ville prata och skaka hans hand.

Aida Hadzialic (S)

 ??  ??
 ?? Bild: Roger Larsson/arkiv ?? Fiske och båtliv var två av Anders Roséns stora intressen.
Bild: Roger Larsson/arkiv Fiske och båtliv var två av Anders Roséns stora intressen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden