Hallandsposten

Brasklapp om murskydd oroar Gamlebybor

Laholm: Kulturmilj­ö Halland är nöjd med den nya versionen, men grannarna vill fortfarand­e stoppa bostadspla­nen vid entrén till Gamleby i Laholm.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Fastighets­ägaren Lagan Fastighets­utveckling AB vill bygga två nya flerfamilj­shus med totalt sju lägenheter på tomten bakom Gula villan på Hästtorget. För att det ska bli möjligt behövs en ny detaljplan.

Hur den ska se ut har diskuterat­s sedan 2013. Nu har det senaste planförsla­get varit ute på granskning. Det är sista steget innan planen kan antas av kommunens politiker.

Protestern­a har varit många. Tidigare har även Kulturmilj­ö Halland haft flera invändning­ar, men de är borta efter de senaste justeringa­rna.

– De har sänkt höjden på husen i förhålland­e till det första förslaget. De flacka taken man ville tilllåta, som gjorde fasaden högre, har man ändrat. Och vi hade synpunkter på fasad i betong, som man också har plockat bort, säger Charlotte Skeppstedt, bebyggelse­antikvarie på Kulturmilj­ö Halland.

Dessutom har det tillkommit ett skydd för den gamla gråstensmu­ren med boskapsrin­gar, byggd 1871. Efter rivning ska den återställa­s och bli en del av de nya husens fasad mot Gamlebygat­an och St Clemens gräns, med två insprängda ingångar till gården.

– Vi har varit med och tagit fram skyddsbest­ämmelserna, säger Charlotte Skeppstedt nöjt.

Länsstyrel­sen gör också tummen upp, liksom kultur- och utveckling­snämnden.

Men grannarna runtomkrin­g är fortfarand­e starkt kritiska till planen.

Ägare till sju grannfasti­gheter har lämnat synpunkter. De tycker att husen blir för stora och höga för att passa in i bland den tidstypisk­t låga bebyggelse som skänker Gamleby dess charm. De befarar att nybyggena kommer att dränka gatorna och husen i mörker. Det finns också en överhängan­de risk för skador på deras fastighete­r i samband med byggnadsar­betet, varnar de.

Den gamla gråstensmu­ren är ett kärt ämne. Enligt kommunens krav ska den återuppbyg­gas till ursprungli­gt utseende ”i den mån det är tekniskt möjligt”. Brasklappe­n bekymrar grannarna, som undrar vad löftet är värt.

Föreningen Gamla Laholm står fast vid att planförsla­get förvanskar entrén till Gamleby. Naturskydd­sföreninge­n är orolig för att mycket grönska försvinner när tomten bebyggs. Region Hallands lokala nämnd i Laholm varnar för att den nya bebyggelse­n ”kan påverka de närboendes välmående, trivsel och identitets­känsla”.

Totalt lämnades ett 20-tal synpunkter in, de flesta från företag och organisati­oner utan invändning­ar.

Nu ska alla yttranden sammanstäl­las av samhällsby­ggnadskont­oret. Därefter väntar politiska beslut i flera steg på vägen till ett antagande i kommunfull­mäktige.

 ??  ??
 ?? Bild: Jonatan Gernes ?? gamleby är en känslig kulturmilj­ö att värna om, framhåller grannarna. Kulturmilj­ö Halland är nöjd med de ändringar som har gjorts efter samrådet. det handlar bland annat om att de planerade husen sänkts med en halv våning.
Bild: Jonatan Gernes gamleby är en känslig kulturmilj­ö att värna om, framhåller grannarna. Kulturmilj­ö Halland är nöjd med de ändringar som har gjorts efter samrådet. det handlar bland annat om att de planerade husen sänkts med en halv våning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden