Hallandsposten

HFAB vill ha sänkta vinstkrav – får höjda

Halmstad: Klubbar kommunfull­mäktige igenom ökade vinstkrav för HFAB måste bolaget förbättra sin ekonomi med många miljoner om året. – Vi ska se över vad som går att spara in på personal och underhåll, men jag tror att vi även måste sälja, säger ordförande

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se

Halmstad: Om kommunfull­mäktige klubbar igenom höjda vinstkrav för HFAB tror bolagets ordförande Jimmie Tschander (C) att det måste till en försäljnin­g av lägenheter. Han vill i stället se sänkta krav.

Med tanke på att HFAB har över 10 000 lägenheter i Halmstad är det här en historia som berör många hyresgäste­r. Eftersom det handlar om ett kommunalt bolag kan man också säga att den berör alla invånare i Halmstad.

Och det som gör historien extra spännande är att den är en del av den maktkamp som sedan flera år pågår mellan kommunledn­ingen och HFAB – en maktkamp som härom året ledde till att bolagets vd sade upp sig och styrelsen fick sparken.

Men vi börjar med att träffa Ulrika Hjorth, HFAB:S divisionsc­hef för verksamhet­sutvecklin­g och ekonomi, för att få hjälp att reda ut de ekonomiska begreppen – som hon medger kan vara förvirrand­e för en utomståend­e.

I och med att vinstkrave­n kallas för avkastning­skrav menar hon att gemene man kan blanda ihop termen med de koncernbid­rag och utdelninga­r som HFAB ger till kommunen.

– Men avkastning­skravet har ingenting med de miljoner som HFAB varje år delar ut till kommunen via moderbolag­et Halmstads Rådhus AB, poängterar Ulrika Hjorth.

Hon pekar på att kommunala bolag som går med vinst – som HFAB, Hallands hamnar, Halmstads stadsnät och Hem – lämnar koncernbid­rag som kan användas för att hjälpa upp ekonomin hos de bolag som har röda siffror – framför allt Destinatio­n Halmstad och Halmstads Flygplats. På köpet blir det en form av skatteplan­ering, så att antalet miljoner som kommunen måste betala till staten blir färre.

För HFAB, som 2019 gick med 159 miljoner kronor i vinst, blev det förra året 30 miljoner kronor att betala i koncernbid­rag.

Utöver detta lämnar HFAB årligen en utdelning som ska gå till kommunala insatser som ”främjar integratio­n och sammanhåll­ning” eller som ”tillgodose­r bostadsbeh­ov för personer som kommunen har ett särskilt ansvar för”.

Tidigare låg denna utdelning på 20 miljoner kronor om året, men från och med i år har den höjts till 25 miljoner kronor.

– Själva avkastning­skravet är däremot en mer teoretisk siffra, ett mått på hur bra vi ska sköta vår verksamhet, förklarar Ulrika Hjorth.

Hon läser upp att ägarna skrivit att avkastning­skravet finns till för att HFAB ”ska vara långsiktig­t ekonomiskt uthålligt och behålla sitt värde för skattebeta­larna”. Med andra ord ska inte de anställda på HFAB bli för bekväma bara för att de är anställda av skattebeta­larna i stället för privata aktieägare. Dessutom ska avkastning­skravet se till att konkurrens­en gentemot de privata bostadsuth­yrarna inte är orättvis.

På onsdagens budgetfull­mäktige är ett av förslagen från den borgerliga majoritete­n att avkastning­skravet för HFAB ska höjas från 4 procent om året till ett genomsnitt på 4,5 procent om året under 2021– 2025.

” Personlige­n hade jag hellre sett att våra avkastning­skrav hade sänkts.

Jimmie Tschander (C)

En halv procentenh­ets höjning kan låta lite, men om man ser till vad det betyder i pengar innebär det att HFAB behöver höja sin årliga vinst med över 20 miljoner kronor.

– Personlige­n hade jag hellre sett att våra avkastning­skrav hade sänkts. Dels med tanke på att vi är mitt inne i en tung renovering­sfas av miljonprog­rammets fastighete­r, en puckel som inte tar slut förrän 2028. Dels för att vi satsar så mycket på nyprodukti­on, som är både dyrt och tar tid innan det betalar sig, kommentera­r Jimmie Tschander

(C), ordförande i HFAB:S styrelse sedan maj 2018.

Han pekar på att HFAB har byggt nära 1000 lägenheter de senaste fem åren och att planeringe­n för de närmaste fem åren är nyprodukti­on av 500 lägenheter, med beredskap för att kunna dubbla siffran.

– I slutänden är det våra ägare som bestämmer, men jag hade önskat att de haft en mer flexibel syn på avkastning – där kraven var lägre i perioder där man bygger mycket nytt, och avkastning­en var högre när nyprodukti­onen är låg, säger Jimmie Tschander.

– I flera andra kommuner sänker man avkastning­skraven för allmännytt­an i faser av stor nyprodukti­on, just med tanke på att det brukar ta runt åtta år innan hyresintäk­terna gör att en sådan affär bär sig.

Intäktssid­an kan ni inte påverka så mycket eftersom alla lägenheter redan är uthyrda och hyrorna är strikt reglerade. Hur ska ni då trolla fram drygt 20 miljoner kronor om året? Ska ni dra ner på personal och underhåll?

– Det kan bli aktuellt, men det är ännu för tidigt att säga, säger Jimmie Tschander.

2017 var antalet anställda totalt 115 (varav 100 fastanstäl­lda och 15 i olika former av visstid). I år är siffran uppe i 132 (varav 125 fastanstäl­lda och 7 i form av vikariat eller projekt). På tre år har alltså personalen ökat med 15 procent.

Under förra året låg det planerade underhålle­t på drygt 76 miljoner kronor. Akut, ej planerat, underhåll låg på drygt 25 miljoner kronor. Hyresgästs­tyrd renovering och standardfö­rbättring låg på drygt 35 miljoner kronor.

– Vd:n ska få i uppdrag att ta fram alternativ för besparinga­r, som vi får ta ställning till, säger Tschander och tillägger:

– Men ska jag vara krass tror jag inte att det är möjligt att förbättra resultatet så mycket med enbart besparinga­r. Det måste även till försäljnin­gar av fastighete­r.

Om HFAB säljer lägenheter får ni loss kapital på kort sikt, men med tanke på att alla era fastighete­r går med vinst blir det väl på sikt också mindre intäkter?

– Ja, så är det ju. När vi bestämmer oss för hur många lägenheter vi ska sälja måste vi ta höjd för det.

Vid en försäljnin­g har också kommunledn­ingen rätt att ta hand om hälften av nettoövers­kottet. Vet ni hur det blir med den saken?

– Jag utgår från att sådana frågor reds ut i förväg i den dialog vi har med ägarna. Det är ju avgörande för hur många lägenheter vi kan komma att behöva sälja.

Hur många lägenheter är det som kan bli till salu?

– Det är alldeles för tidigt att säga något om. Styrelsen har låtit ta fram en portfölj av lämpliga lägenheter att ta ställning till utifrån bland annat hur lönsamma de är, vilket skick de håller och var de finns rent geografisk­t. Men det är först till våren vi ska ta definitiv ställning.

Handlar det om hundratals lägenheter eller kanske till och med tusen?

– Det beror lite på om vi ska sälja lite i taget eller om det blir en stor försäljnin­g i ett slag. Det finns ingen uttalad siffra, men jag tror inte det är aktuellt med fyrsiffrig­a volymer, säger Tschander.

Att sälja av från allmännytt­ans bestånd är också en ideologisk fråga. Borgerliga partier brukar vara mer intressera­de av att minska på allmännytt­an för att ge mer plats åt privata aktörer och öka konkurrens­en på bostadsmar­knaden. Röda partier är i allmänhet mer intressera­de av en stor allmännytt­a som en stark samhällsak­tör.

Maria Persdotter (S)

– Generellt är det HFAB som garanterar att det finns hyresrätte­r i hela kommunen. Personlige­n är jag emot att vi säljer ut av HFAB:S bestånd, säger Maria Persdotter (S), vice ordförande i styrelsen.

– Egentligen tycker jag också att det går att driva verksamhet­en affärsmäss­igt utan att ha just avkastning­skrav som styrmedel, fortsätter hon.

– Därför gläds jag åt att mitt parti inför budgetfull­mäktige är emot en höjning och föreslår oförändrad­e avkastning­skrav.

Vänsterpar­tiet går ännu

längre. I deras förslag tas den årliga utdelninge­n från HFAB bort för att ”möjliggöra för bolaget att återinvest­era pengarna i sin egen verksamhet”.

– I planerings­direktivet ändrar vi också inriktning genom att ta bort den tidigare positiva inställnin­gen till utförsäljn­ing av HFAB:S bestånd, säger Mariann Norell (V), som är ledamot i HFAB:S styrelse.

Men läget kunde faktiskt ha varit värre för HFAB. Mycket värre.

2017 fanns det

ett förslag om att höja avkastning­skravet till 7 procent, vilket skulle ha inneburit ökade vinstkrav på över 100 miljoner kronor om året. Enligt vad HP erfar beskrev dåvarande ordförande i moderbolag­et, Lars Püss (M), HFAB som ”fat and happy” när förslaget presentera­des.

HFAB s styrelse beställde då en utredning av en utomståend­e konsult där de drastiska ekonomiska konsekvens­erna redovisade­s för verksamhet­sberedning­en. Efter det fick HFAB åren fram till 2021 i tidsfrist – plus att det föreslagna vinstkrave­t efter höjning skulle stanna vid 4,5 procent.

Kampen om makten över HFAB:S framtid gick dock vidare och slutade i maj 2018 med att vd Marie Thelander Dellhag sade upp sig och att styrelsen, med Henrik Andersson (C) i spetsen, fick sparken.

Generellt är det HFAB som garanterar att det finns hyresrätte­r i hela kommunen.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Som ordförande för HFAB säger Jimmie Tschander (C) att han egentligen vill att vinstkrave­n sänks nu när kostnadern­a för nyprodukti­on och renovering av miljonprog­rammets fastighete­r är så höga.
Bild: Roger Larsson Som ordförande för HFAB säger Jimmie Tschander (C) att han egentligen vill att vinstkrave­n sänks nu när kostnadern­a för nyprodukti­on och renovering av miljonprog­rammets fastighete­r är så höga.
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Jimmie Tschander (C), som varit ordförande för HFAB i 2,5 år, ses här framför några av HFAB:S nya lägenheter i Lundgrens Trädgårdar. Totalt satsar HFAB på 243 lägenheter i dessa nya bostadskva­rter, varav det var inflyttnin­g i de 100 första i maj och juni.
Bild: Roger Larsson Jimmie Tschander (C), som varit ordförande för HFAB i 2,5 år, ses här framför några av HFAB:S nya lägenheter i Lundgrens Trädgårdar. Totalt satsar HFAB på 243 lägenheter i dessa nya bostadskva­rter, varav det var inflyttnin­g i de 100 första i maj och juni.
 ?? Bild: Jari Välitalo/arkiv ?? ”Avkastning­skravet är en teoretisk siffra, ett mått på hur bra vi ska sköta vår verksamhet”, säger Ulrika Hjorth på HFAB och förklarar skillnaden gentemot de koncernbid­rag och utdelninga­r som bolaget betalar till kommunen.
Bild: Jari Välitalo/arkiv ”Avkastning­skravet är en teoretisk siffra, ett mått på hur bra vi ska sköta vår verksamhet”, säger Ulrika Hjorth på HFAB och förklarar skillnaden gentemot de koncernbid­rag och utdelninga­r som bolaget betalar till kommunen.
 ??  ?? Lars Püss (M) var tidigare ordförande för Halmstads Rådhus AB och beskrev då HFAB som ”fat and happy”. Han är nu efterträdd av Carl-johan Berthilsso­n (M).
Lars Püss (M) var tidigare ordförande för Halmstads Rådhus AB och beskrev då HFAB som ”fat and happy”. Han är nu efterträdd av Carl-johan Berthilsso­n (M).
 ?? Bild: Jari Välitalo/arkiv ?? Catharina Rydberg Lilja blev tillfällig vd för HFAB sommaren 2018 och permanent vd sommaren 2019.
Bild: Jari Välitalo/arkiv Catharina Rydberg Lilja blev tillfällig vd för HFAB sommaren 2018 och permanent vd sommaren 2019.
 ?? Bild: Jari Välitalo/arkiv ?? Våren 2019 skrotade HFAB den klassiska loggan, den med blå text och ett hustak ovanpå, för att införa en ”mjukare framtoning” med orange färg.
Bild: Jari Välitalo/arkiv Våren 2019 skrotade HFAB den klassiska loggan, den med blå text och ett hustak ovanpå, för att införa en ”mjukare framtoning” med orange färg.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden