Hallandsposten

Mattias Karlsson: Fram tills att coronakris­en är över behövs varenda skattekron­a i Halmstad.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Det kan svänga snabbt i coronapand­emins spår. Efter en relativt lugn sommar och inledning på hösten är läget nu på väg att bli riktigt allvarligt med snabb smittsprid­ning i stora delar av landet. Så även i Halmstad.

För att minska smittsprid­ningen infördes i början av november skärpta råd för Hallands län, råd som slår hårt mot många branscher, inte minst detaljhand­eln. Detta fick kommunstyr­elsens ordförande Jonas Bergman (M) att i förra veckan skicka ett brev till regeringen med uppmaninge­n att vidta ytterligar­e åtgärder för att rädda de företag som drabbas, vilket Hallandspo­sten rapportera­de om i lördagens tidning.

Bergman skriver i brevet att regeringen har meddelat att det ska komma insatser, men han menar att dessa inte räcker. Risken är annars att Halmstad och andra kommuner kommer att ”stå med kyrkogårda­r till stadskärno­r och köpcentrum”.

Jonas Bergmans brev är en bra påminnelse till regeringen om det svåra läget för många små företag i Halmstad och på andra ställen i landet.

” Det är inte läge för symbolpoli­tik som innebär att Halmstadbo­rna får några hundralapp­ar mer i plånboken nästa år.

Men hur är det då omvänt, vilket ansvar tar Halmstads politiska ledning med Jonas Bergman i spetsen under coronapand­emin?

När Alliansen i Halmstad för en månad sedan presentera­de sin budget för nästa år konstatera­des att statens generösa statsbidra­g till landets regioner och kommuner gett ett bra utgångsläg­e. Så bra att Alliansen föreslår en sänkning av skatten med 10 öre, ett förslag som kommunfull­mäktige ska ta ställning till på onsdagens möte.

Förslaget att sänka skatten har inte mottagits väl av opposition­en, och framför allt Socialdemo­kraterna har varit kritiska. Det var en väntad reaktion från partiet eftersom som Alliansens utspel om att sänka skatten kan ses som en symbolfråg­a.

Men det är inte läge för symbolpoli­tik som innebär att Halmstadbo­rna får några hundralapp­ar mer i plånboken nästa år.

I stället är det viktigt att behålla krisinsikt­en inom kommunen och inse att det kan dröja ett bra tag innan det blir normalt igen inom de kommunala verksamhet­erna.

Fram tills att coronakris­en är över behövs varenda skattekron­a i Halmstads kommun. Här kommer alltså kort och gott en vädjan till Halmstads kommunfull­mäktige, sänk inte skatten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden