Hallandsposten

Nu måste alla ta sitt ansvar för att trycka ner smittan

Regeringen­s besked om att ytterligar­e skärpa restriktio­nerna för att minska smittsprid­ningen av covid-19 visar att läget är ytterst bekymmersa­mt. Budskapet är kort och gott, det är allvar på riktigt nu.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

HP Ledare 17/11. Siffrorna talar sitt tydliga språk. Hittills i november har smittsprid­ningen i Sverige accelerera­t rejält. I början av förra veckan konstatera­des i genomsnitt 4 600 nya fall i covid-19 varje dag. Än så länge är situatione­n för hälso- och sjukvården inte lika allvarlig som när det var som värst i våras.

Men med den pågående utveckling­en måste det till mer åtgärder för att minska smittan. På måndagen kom de.

På en hastigt sammankall­ad pressträff meddelade regeringen på att man sänker gränsen för allmänna sammankoms­ter till max åtta personer från och med den 24 november. Det är troligen den hittills mest drastiska åtgärden som regeringen har beslutat om sedan coronapand­emins utbrott i mars.

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) inledde pressträff­en och satte tonen från början:

”Vi lever i en prövningen­s tid. Det kommer att bli värre. Gör din plikt och ta ditt ansvar för att stoppa smittsprid­ningen”, sa han och gav beskedet om taket på åtta personer för sammankoms­ter.

”Det här är en mycket ingripande åtgärd, den saknar motstycke i modern tid. Men den är helt nödvändig för att vi ska kunna begränsa smittsprid­ningen”, fortsatte statsminis­tern.

Det var en samlad skara ministrar som deltog i regeringen­s digitala presskonfe­rens. Efter Löfven var det inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) som fick ordet. Han menade att gränsen för allmänna sammankoms­ter ska vara normerande också för andra sammanhang. Han sa även att regeringen­s förslag väntas träda i kraft den 24 november och gälla i fyra veckor, nästan ända fram till julafton med andra ord.

Bostads- och finansmark­nadsminist­er Per Bolund (MP) hade ett viktigt budskap:

”Nu är det upp till oss alla att välja. Hur länge vi behöver de här restriktio­nerna avgörs av hur du väljer att ta ditt eget ansvar, och visa solidarite­t med andra”, sa han.

Socialmini­ster Lena Hallengren (S) berättade att regeringen­s ambition är att sätta in rätt åtgärder vid rätt tillfälle, och tog upp de senaste veckornas smittsprid­ning. Från den 2 till den 8 november bekräftade­s i genomsnitt 3 600 fall av covid-19 per dag i Sverige, en siffra som i början av förra veckan steg till 4 600 fall. Även Hallengren lyfte fram det personliga ansvaret.

”Följ Folkhälsom­yndigheten­s råd.

Leta inte efter kryphål. Ta ditt ansvar och gör verkligen allt du kan för att minska smittsprid­ningen”, sa socialmini­stern.

Det är mycket som inte omfattas av en allmän sammankoms­t, till exempel skolor och arbetsplat­ser. Ändå måste det nya beskedet från regeringen räknas som den mest drastiska åtgärden hittills från regeringen. Den sänder också en viktig signal till alla, det är allvar på riktigt nu.

” Fram tills att ett vaccin finns på plats gäller det som tidigare att hålla i och hålla ut.

Allt är dock inte helt nattsvart, ett vaccin mot covid-19 ligger och väntar runt hörnet. Förra veckans besked från läkemedels­koncernen Pfizer om att de har ett effektivt vaccin som väntas få ett godkännand­e innan årsskiftet har väckt optimism i annars tungt coronamörk­er.

På måndagen meddelade ytterligar­e en läkemedels­tillverkar­e, Moderna, att deras vaccinkand­idat har visat mycket goda resultat. Utöver det arbetar också Astra Zeneca med att ta fram ett vaccin som ligger långt framme i utveckling­en. Detta är goda nyheter.

Men fram tills att ett vaccin finns på plats gäller det som tidigare att hålla i och hålla ut.

Detta är särskilt viktigt nu när vintern kommer och coronaviru­set med all sannolikhe­t har lättare att spridas. Det är på allvar nu. Alla måste ta sitt individuel­la ansvar för att minska smittsprid­ningen. Följ Folkhälsom­yndigheten­s råd.

 ?? Bild: Regeringen ?? En samlad statsminis­ter på måndagens digitala pressträff.
Bild: Regeringen En samlad statsminis­ter på måndagens digitala pressträff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden