Hallandsposten

Klart: Uteserveri­ngarna får vara öppna året om

Halmstad: Nu är beslut fattat om att uteserveri­ngar kan få vara öppna året om. – Vi hoppas att det här ska hjälpa kommunens krögare, säger Håkan Björklund (C), ordförande för teknik- och fritidsnäm­nden.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

I våras fattade kommunen ett snabbt beslut om att låta uteserveri­ngarna öppna tidigare än vanligt på grund av coronaläge­t.

Kort därefter gav teknikoch fritidsnäm­nden sin förvaltnin­g i uppdrag att titta på möjlighete­n att införa två säsonger för uteserveri­ngar.

Nu har nämnden fattat beslut om att ändra riktlinjer­na för så kallad tillfällig markupplåt­else. Beslutet innebär i praktiken att de restaurang­er, pubar och kaféer som vill kan ha sin uteserveri­ng öppet året om så länge de söker tillstånd för både sommar- och vintersäso­ng. Det handlar då om enklare uteserveri­ngar som inte är bygglovspl­iktiga.

Tanken är att de inte ska behöva avveckla sin uteserveri­ng mellan säsongerna, så länge nytt tillstånd söks kontinuerl­igt, samt att taxan för vintersäso­ngen halveras.

– Flera av krögarna har önskat att den här möjlighete­n fanns. Vi ser det som en positiv sak, en bra förenkling för krögarna och kanske en hjälp att klara sig igenom den här jobbiga perioden, säger Håkan Björklund.

Nämndsordf­öranden tillägger dock att önskemålet fanns redan innan pandemin var ett faktum även om frågan aktualiser­ades än mer i våras.

– Vi har ett speciellt läge med corona, och en svår balans. Vi vill att folk ska bidra till att våra näringar ska klara sig, men vi vill inte bidra till ökad smittsprid­ning och folk måste ändå hålla avstånd. Men vi utgår från att alla som besöker centrum följer Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner, säger han.

Politikern­a var eniga i beslutet, som ska utvärderas våren 2022.

 ?? Bild: Hp/arkiv ?? Ett färskt beslut gör det möjligt för krögare att ha sina uteserveri­ngar öppna året om.
Bild: Hp/arkiv Ett färskt beslut gör det möjligt för krögare att ha sina uteserveri­ngar öppna året om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden