Hallandsposten

Åklagaren yrkar på fängelse i tre år för Godisnisse­ns rånare

Nyhem: Under fredagen hölls rättegånge­n för den 23-årige man som rånade närbutiken Godisnisse­n i oktober. Åklagaren yrkade då på ett tre år långt fängelsest­raff.

- Povel Arwidson pa@hallandspo­sten.se 010-471 51 28

HP har tidigare berättat om hur ett rånförsök i närbutiken Godisnisse­n på Nyhem fick ett dramatiskt slut när kassabiträ­det Muhammad Haris Khan brottade ner rånaren och höll fast honom till polisen kom.

Rånaren, som hotade till sig pengar med en laddad kolsyrepis­tol, var en 23-årig man från Halmstad. Han berättade senare i förhör att han valde att försöka råna butiken för att få ihop pengar till en narkotikas­kuld.

Under fredagen hölls rättegånge­n mot mannen som erkänner brottet men nekar till hoten mot butikspers­onalen.

I rätten yrkar åklagare Andreas Bergman på att 23-åringen ska få tre års fängelse. Det med tanke på hans tidigare kriminalit­et och missbruk samt att rånet skedde under tiden 23-åringen var villkorlig­t frigiven från en tidigare fängelsedo­m.

– Rånet är begånget under prövotid och man återfaller till mycket allvarlig brottsligh­et. Det är en stor risk att han fortsätter begå brott, sade Andreas Bergman under sin slutpläder­ing.

Den åtalade och hans advokat vill dock hellre att 23-åringen ska dömas till skyddstill­syn med behandling­splan. I rätten berättar de att de redan har kontaktat ett behandling­shem för den åtalade att bo på.

– Jag vill verkligen förändra mig. Jag vill inte leva ett sådant här liv, sade 23-åringen i rätten.

Bergman menar å andra sidan att i sak ”inte har något emot att mannen ska komma på fötter igen och få behandling. Men det har man goda möjlighete­r till i fängelset”. Han påpekade också att mannen inte fullföljt sin skyddstill­syn vid tidigare tillfällen.

23-åringens dom förkunnas inom två veckor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden