Hallandsposten

17-åring frias – inte bevisat att han stängde in LBVA-BIL

Halmstad: Hade 17-åringen avsiktligt stängt in en LBVA-BIL och begärt 500 kronor för att flytta traktorn som blockerade vägen? Det anser tingsrätte­n inte vara bevisat, och väljer därför att fria honom från åtalet om egenmäktig­t förfarande.

- Pierre Carlsson pica@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

Det var i somras som en Lbvateknik­er blev instängd på en grusväg vid en gård utanför Halmstad när han skulle leta upp ett observatio­nsrör för grundvatte­n. Medan han var borta hade en traktor ställts bakom bilen och gjort det omöjligt för bilen att lämna platsen.

När en 17-årig pojke, som bor på gården i fråga, kom förbi var han arg eftersom bilen skrämt en häst han tränade en stund tidigare. Enligt Lbva-teknikern och en kollega sade pojken att han kunde tänka sig att flytta traktorn för 500 kronor, något 17-åringen nekat till ska ha skett.

Lbva-personalen ville inte betala och ringde i stället till polisen. När polisen kom blev de själva instängda, dock oavsiktlig­t, när en

A-traktor parkerades i början av samma väg.

När polisen kom i kontakt med pojken och dennes mamma berättade de att båda fordonen saknade bensin och att det var anledninge­n till att de stod illa till. Efter att både traktorn och A-traktorn tankats kunde fordonen flyttas och alla lämna platsen.

Händelsen blev föremål för rättssak och nu har Halmstads tingsrätt meddelat sin dom.

Tingsrätte­n anser visserlige­n att det inte finns anledning att ifrågasätt­a tillförlit­ligheten av åklagarens bevisning, som bestod i berättelse­rna från Lbva-teknikern, dennes kollega samt poliserna som åkte ut på ärendet. Däremot så menar tingsrätte­n att åklagaren inte har bevisat att 17-åringen parkerade traktorn på platsen och att han senare ska ha vägrat att flytta på den.

17-åringen själv påtalade att en person som bodde på gården använde traktorn för att släta till vägen för att den skulle kunna användas som träningsba­na för hästar, något vägen vanligtvis används som. Fotografie­t från platsen visar att traktorn hade ett redskap påkopplat för att släta till en grusbana vid tillfället.

Dessutom menar tingsrätte­n att traktorn i fråga inte var parkerad i omedelbar anslutning till Lbvabilen samt att den flyttades direkt efter att 17-åringen tankat och fått nycklarna till fordonet.

Sammantage­t väljer tingsrätte­n därför att fria honom från åtalet om egenmäktig­t förfarande.

 ?? Bild: Polisen ?? Åklagaren har inte bevisat att 17-åringen stängde in Lbva-bilen eller att han ska ha begärt 500 kronor för att flytta på traktorn som hindrade bilen från att lämna vägen.
Bild: Polisen Åklagaren har inte bevisat att 17-åringen stängde in Lbva-bilen eller att han ska ha begärt 500 kronor för att flytta på traktorn som hindrade bilen från att lämna vägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden