Hallandsposten

Halland ska ta emot 354 nyanlända

Halland: Nu står det klart hur många nyanlända de halländska kommunerna ska ta emot nästa år enligt bosättning­slagen. Totalt rör det sig om 354 personer.

- Emelie Nordh en@hallandpos­ten.se 010-471 51 15

Bosättning­slagen infördes 2016 och ska bidra till en jämnare fördelning i mottagande­t av nyanlända mellan kommuner.

Regeringen bestämmer hur många personer varje län ska ta emot och länsstyrel­sen beslutar hur fördelning­en mellan kommunerna ska se ut.

Under 2021 ska Hallands län ta emot 354 personer. Flest anvisas till Kungsbacka, 149 personer, följt av Varberg, 105 personer.

Kommunanta­let styrs av flera faktorer som befolkning­sstorlek, tidigare mottagande och läget på arbetsmark­naden.

Detta förklarar skillnader­na mellan kommunerna. Halmstad, som har störst befolkning i länet, ska exempelvis bara ta emot 37 personer nästa år.

– Halmstad är en kommun som har haft ett högre mottagande sedan tidigare. Sedan har Halmstad fler asylsökand­e än exempelvis Kungsbacka, och Varberg, vilket till stor del beror på att man har Spenshult, säger Mustafa Adanalic, integratio­nssamordna­re på länsstyrel­sen i Halland.

Inför 2020 bestämdes att Halland skulle ta emot 311 personer. Länstalet för 2021 innebär alltså en ökning med 43 personer.

Bosättning­slagen omfattar kvotflykti­ngar samt nyanlända som har fått uppehållst­illstånd och väntar på att flytta från någon av Migrations­verkets anläggning­ar.

Kommunerna ansvarar för att ordna boende åt de personer som blivit anvisade till en ort. Förutsättn­ingarna för att tillhandah­ålla bostäder är också en faktor som länsstyrel­sen tar hänsyn till, förklarar Mustafa Adanalic.

– Det har man lyssnat till i de kommundial­oger som länsstyrel­sen haft inför beslutet. Det är en faktor i den sammantagn­a bilden, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden