Hallandsposten

Fortsatt utredning rörande vindkraft splittrar politiker

Långaryd: Politikern­a i Gislaved var ense om att säga nej till vindkraftv­erken i Vimmelstor­p. Då kuppade kraftbolag­et genom att dra tillbaka sin ansökan.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Det ledde till att kommunfull­mäktige i Gislaveds kommun, vid sitt senaste möte, återremitt­erade frågan. Det skedde av rädsla för att beslutet om att lägga in sitt kommunala veto mot vindkrafts­parken inte skulle hålla juridiskt.

Majoritete­n av fullmäktig­epolitiker­na motsatte sig dock detta. Men en borgerlig allians kunde övertrumfa med stöd av kommunalla­gens bestämmels­e om återremiss.

Det handlar om nio stycken 200 meter höga vindkraftv­erk i södra kanten av Gislaveds kommun, nära byn Käringanäs i Långaryds församling. Hylte kommun har motsatt sig planerna och även försökt, med en skrivelse till Gislaved, att påverka frågan.

” Ett beslut om veto hade varit ogiltigt. Carina Johansson (C), kommunstyr­elsens ordförande i Gislaved

De som på stående fot, på fullmäktig­emötet i Gislaved, ville säga nej till vindkraftv­erken misstänker en kuppartad strategi bakom Eno Energis indragna ansökan.

Återtagand­et gjordes, menar man i en skriftlig reservatio­n, ”för att inte få ett veto mot sig. Detta efter att regeringen nu tillsatt en snabbutred­ning för att försöka få igenom en lag som hindrar kommuner att kunna använda sin vetorätt.”

Beslutet att frågan ska utredas vidare, menar man, har sått ”splittring i frågan” och ”skapar oro för våra invånare”.

Argumentet för en återremiss har varit att det kan vara ett ”formfel” att besluta om veto mot vindkraftv­erken, då bolagets ansökan är återtagen. Det skulle kanske efter ett överklagan­de hålla i förvaltnin­gsrätt.

– Ett beslut om veto hade, enligt min mening, varit ogiltigt, säger Centerns Carina Johansson, som är kommunstyr­elsens ordförande i Gislaved.

Hon anger att saken nu utreds av kommunen jurist och att det är oklart när man på nytt samlas till beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden