Hallandsposten

Böndernas väghållnin­gsstenar lever farligt

Hyltebruk: Vägkanter har hamnat i fokus som bra växtplatse­r för odlingslan­dskapets hotade växter. Men ibland kan man gå för hårt fram med skötseln av dem, menar länsstyrel­sen.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Som vid häradsväge­n mellan Ekenäs och Skoga, intill Stora Färgensjön sydöst om Hyltebruk. Här klövs en så kallad väghållnin­gssten mitt itu för ett antal veckor sedan när slåtteragg­regatet, dragen av Trafikverk­ets entreprenö­r, passerade.

Väghållnin­gsstenar är fornlämnin­gar. Den är inte lika välkända milstenarn­a, vilka förr mätte (och nu om man så vill) sträckan man farit med häst och vagn.

– Väghållnin­gsstenarna lever lite farligt. Men de finns också med i fornlämnin­gsregistre­t, som Trafikverk­et använder och deras entreprenö­rer också borde använda, säger Lena Berglund, antikvarie vid länsstyrel­sen i Halland.

Vid arbeten i landskapet är den som utför detta skyldig att orientera sig om fornlämnin­gar som kan komma till skada. Finns ett fornminne ska man gå varsamt fram, avstå eller söka tillstånd för ingrepp. Vid skogsbruk kan man i förväg behöva anmäla exempelvis avverkning av trädbestån­d. Registret som Lena Berglund nämner kan man hitta på Internet.

Stenen som skadats var för sitt slag normalstor: en dryg halvmeter hög och decimetern tjock. På framsidan finns en svårtydd inskriptio­n, med ordet ”... EKNÄS...” mitt i, vilket berättar att byn Ekenäs ansvar och underhåll av vägen en gång i tiden sträckt sig hit.

– Vi kommer att låta laga den, limma ihop den. Men inte nu under vintern. Det är lämpligare att vi väntar till våren, berättar Lena Berglund.

Tillsamman­s med Trafikverk­et har länsstyrel­sen haft ett program som gäller varsamhet om milstenar. Den har resulterat i skötselpla­ner, i huvudsak om hur gräs och annat ska klippas runt om.

Händelsen i Ekenäs får Lena Berglund att fundera vidare:

– Vi har faktiskt redan talat om att gå vidare, med väghållnin­gsstenar, säger hon. Det kommer kanske att bli ett projekt.

Medvetenhe­ten om att vägkantern­a, detta gäller allt från motortrafi­kleder ned till mindre byvägar, i många fall hyser ovanliga växter har resulterat i projekt och arbeten som gått under beteckning­en ”artrik vägkant”.

Speciellt artrika och värdefulla sådana har märkts ut och också lagts i ett offentligt register. Dessa vägkanter slås av på höstkanten, i regel inte tidigare, för att växterna ska hinna fröa av sig och artprakten får möjlighet att leva vidare.

Enligt Lena Berglund har detta inte inneburit att vägkanter slås oftare eller att fler kanter än förut utsätts för slåtter.

– De artrika vägkantern­a innebär i stället att man slår under en viss tid, som är lämpligare, säger hon. Trafikverk­et slår gräs och sly längs vägarna ändå.

 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n/anna Tallborn/arkiv ?? Väghållnin­gsstenen i Ekenäs ligger och väntar på att bli lagad. Lena Berglund, antikvarie på länsstyrel­sen i Halland, överväger att starta ett projekt kring vården av väghållnin­gsstenar.
Bild: Lennart Hildingsso­n/anna Tallborn/arkiv Väghållnin­gsstenen i Ekenäs ligger och väntar på att bli lagad. Lena Berglund, antikvarie på länsstyrel­sen i Halland, överväger att starta ett projekt kring vården av väghållnin­gsstenar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden