Hallandsposten

Regeringen: Undvik att vara fler än åtta personer

Regeringen vill att alla undviker att fler än åtta personer samlas. – Gör din plikt och ta ditt ansvar för att stoppa smittsprid­ningen, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S).

- Peter Wallberg/tt Lars Larsson/tt

Regeringen är oroad för den ökade smittsprid­ningen och bekymrad över att många inte tar smittriske­n på allvar. Därför ska nu offentliga tillställn­ingar och allmänna sammankoms­ter med fler än åtta personer förbjudas enligt regeringen förslag. I dag går gränsen vid femtio.

Förordning­sändringen, som stödjer sig på ordningsla­gen, ska träda i kraft 24 november och gälla i fyra veckor.

– Detta är en mycket ingripande åtgärd, men helt nödvändig. Det krävs mer av förbud för att få ned kurvan över antalet smittade, säger Löfven.

En annan skarp åtgärd som regeringen nu meddelar är att lättnaden för restaurang­er med artister som underhålle­r matgäster tas bort.

Sådana restaurang­er har sedan den 8 oktober fått ha sittande publik som överstiger publiktake­t. Men från den 24 november blir det i praktiken omöjligt att bjuda matgäster på levande musik, eftersom bara åtta personer då får närvara.

Det är den tredje skärpninge­n av reglerna för restaurang­er som meddelats på kort tid. Fler än åtta personer får inte längre sitta vid samma bord. Och i förra veckan föreslog regeringen ett stopp för alkoholser­vering på krogen efter klockan 22.

Regeringen hoppas att de nya skarpa förbuden som omfattar till exempel demonstrat­ioner, religiösa möten, kultur- och sportevene­mang ska få hela samhället att följa efter. Det går dock inte att förbjuda till exempel privata fester och stora privata middagar. Eller att stänga alla gym.

Löfven hoppas ändå att gränsen på åtta personer ska bli den ”nya normen”.

– Det är en mycket tydlig signal till varje människa i vårt land och för hela samhället, säger Löfven.

Helst vill han att man helt undviker aktivitete­r där man träffar många andra människor.

– Gå inte till gym, gå inte till bibliotek, ha inte fester. Ställ in. Hitta inte på undanflykt­er som skulle göra din aktivitet okej, säger Löfven.

Det är ännu oklart om den ”nya normen” även innebär att man bör ställa in julfirande­t med släkt och vänner som inte ingår i samma hushåll.

– Jag skulle sikta in mig på att fira jul i mindre format än vanligt, i den närmsta familjekre­tsen, säger inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) till TT i samband med pressträff­en.

Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson uppger att man tittar på de frågorna just nu och att besked kommer en bit in i december.

– Å ena sidan vill vi vara tidigt ute, och å andra sidan vill vi vara så sent ute att de bedömninga­r vi gör är tillämplig­a under julen, säger han.

Mikael Damberg och socialmini­ster Lena Hallengren (S) understryk­er

” Detta är den nya normen för hela samhället.

Stefan Löfven (S), statsminis­ter

att regeringen tar i med dessa ”otroligt ingripande” åtgärder just för att de ska få omedelbar effekt och följas. Efterlevna­den avgör om de ska ligga kvar över jul och nyår, eller mildras.

På TT:S fråga om vad som återstår om alkoholsto­pp efter 22 på krogen och sänkt publiktak inte räcker, säger Hallengren:

– Det är klart att vi har fler åtgärder, men vi kan inte hela tiden ta till nya restriktio­ner och råd för att besluten inte följs. Nu måste vi få följsamhet.

Att införa utegångsfö­rbud är inte möjligt rent lagligt sett i Sverige, konstatera­r de båda ministrarn­a.

Vad är skillnaden i praktiken mellan en total nedstängni­ng och det som regeringen föreslår?

– Vi vill uppnå samma effekt, att människor håller social distans och avstånd och inte bidrar till ökad smittsprid­ning, säger Mikael Damberg.

Han tillägger att nedstängni­ngar i andra länder har lett till stora protester och motreaktio­ner. Det vill regeringen undvika genom att få medborgarn­a att följa restriktio­ner och råd självmant.

 ??  ?? Den 22 oktober beslutade regeringen om undantag i publikrest­riktionern­a för till exempel teatrar, konserter, biografer och sportevene­mang som har sittplatse­r. I sådana fall skulle upp till 300 personer med visst avstånd mellan dem kunna tillåtas. Det taket sänks nu alltså till åtta personer.
Den 22 oktober beslutade regeringen om undantag i publikrest­riktionern­a för till exempel teatrar, konserter, biografer och sportevene­mang som har sittplatse­r. I sådana fall skulle upp till 300 personer med visst avstånd mellan dem kunna tillåtas. Det taket sänks nu alltså till åtta personer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden