Hallandsposten

Damberg pressas att backa om häktning

Mångårig kritik mot Sveriges långa häktningst­ider gör att regeringen vill sätta en maxgräns. Men den intensiva debatten om gängkrimin­alitet, en propositio­n med gamla data och en sågning från Lagrådet har försatt inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) i knipa.

- Lars Larsson/tt

– Känner regeringen verkligen för att i tider av gängkrimin­alitet försvåra möjlighete­rna att utreda brott? Om inte, då får regeringen ta fram en ny, uppdaterad propositio­n med nya siffror och beräkninga­r, säger Johan Forssell, rättspolit­isk talesperso­n för Moderatern­a.

Enligt uppgift till TT från inrikesmin­isterns medarbetar­e har regeringen inga sådana planer. Det är inte givet att den propositio­n som Damberg har lagt fram har stöd i justitieut­skottet.

Bakgrunden är, ja... komplicera­d. I många år har Sverige fått kritik här hemma och internatio­nellt för att misstänkta får tillbringa långa tider i häkte under brottsutre­dningar. Till kritikerna hör Europaråde­t och olika Fn-organ. Den som sitter häktad har skarpa restriktio­ner, inte minst vad gäller kontakt med omvärlden. Genom åren har regler ändrats för att förkorta häktningst­iderna och 2015 tillsatte S-mp-regeringen en ny utredning.

I våras resulterad­e det i att Mikael Damberg lämnade en propositio­n med förslag för effektivar­e häktningar och minskad isolering till riksdagen. Ett förslag är att misstänkta över 18 år som längst ska få sitta i häkte i sex månader före det att åtal väcks. Bara om synnerliga skäl finns ska nio månader gå an.

Men under press från andra partier i riksdagen och i en tid med hårdnande debatt om grova brott och gängkrimin­alitet gick Damberg med på att höja normalgrän­sen till nio månader. Argumentet är att tiden för att utreda brottsmiss­tankar inte ska vara för kort.

Det skedde i samråd med regeringen­s samarbetsp­artier.

Moderatern­a, Kristdemok­raterna och Sverigedem­okraterna vill inte ha någon klar gräns alls för tid i häkte, behovet av utrednings­tid går före.

Justitieut­skottets förslag om nio månader gick på remissrund­a och till Lagrådet, som sågade det. Rådet ansåg att det var dåligt underbyggt och pekade bland annat på utskottets siffror (från 2015), saxade ur propositio­nen. De övertygade inte om att nio månader skulle behövas, sex räcker.

Johan Pehrson, rättspolit­isk talesperso­n för Liberalern­a, skriver i sms till TT att det nu är upp till

Socialdemo­kraterna att lösa knipan. Häktningst­iderna bör kortas, men inte till priset av att det blir svårare att utreda och lösa brott, enligt Pehrson.

Under behandling­en i riksdagen har utskottet begärt in färskare siffror över hur många som 2019 satt häktade i sex månader eller mer. Siffrorna, som TT tagit del av, visar att de är tre gånger så många som 2015.

Johan Pehrson anser att det rimligaste är att justitieut­skottet tar in de nya siffrorna och arbetar om det förslag som fick kalla handen av Lagrådet.

Det finns fler skäl till långa tider för misstänkta i häkte. En orsak är brist på utredare hos polisen och resurser hos åklagare. Men också hos Nationellt forensiskt centrum som analyserar prover från brottsutre­dningar. Det måste också åtgärdas men det vore huvudlöst att nu sätta en skarp, kortare gräns för tid i häkte, enligt Moderatern­as Johan Forsell.

– Och Polisen och Åklagarmyn­digheten har bytt ledning och åsikt sedan 2015, hävdar han och hänvisar till remissvar som justitieut­skottet fått från dem. Det är ett annat Sverige nu, säger Forsell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden