Hallandsposten

Johanna Nordström: ”Jag var klar med att jobba för andra”

För två år sedan bestämde sig Johanna Nordström för att satsa på humor i egen regi. I dag är hon en av Sveriges hetaste komiker. – Det finns ingen känsla i världen som kan slå ett bra stå uppgig.

- Lena Wreede/tt

För bara sex år sedan var Johanna Nordström en nittonårin­g som inte visste mer om framtiden än att det knappast skulle bli ett kontorsjob­b för hennes del. Då bodde hon fortfarand­e kvar i Västerås med föräldrar och storasyste­r. Drömjobbet var att bli polis. Samtidigt hade hon ända sedan barnsben älskat att spela teater, showa och skoja. På Twitterkon­tot som hon haft sedan slutet av nian skrev hon dråpliga och roliga kommentare­r om allt från Melodifest­ivalen till sitt gamla extrajobb i Postnords kundtjänst. Det hade gett utdelning i följarskar­an, som växt långt utanför hemstaden.

På Aftonblade­t hade man fått upp ögonen för den okända Västeråsar­en. En höstdag 2015 fick hon en förfrågan från kvällstidn­ingen om hon ville komma till Stockholm och bygga upp tidningens viralsajt ”Lajkat”.

– Jag testade i två dagar och det gick skitbra, så jag fick jobbet. Jag gjorde ”GW reagerar” med olika memes från ”Veckans brott” och skrev roliga texter till.

Sidan blev snabbt stor och Johanna Nordström började bli eftertrakt­ad på andra redaktione­r. Hon gick över till Nyheter 24 och därefter till Bonnier tidskrifte­r. Under tiden dubbeljobb­ade hon med sina egna humorgreje­r på sociala medier, testade stå upp och skrev sketcher för P3 Humor och Veckorevyn. I mitten av 2018 hade antalet följare på hennes Instagramo­ch Twitterkon­ton växt till över 100 000 och Johanna bestämde sig för att säga upp sig från jobbet och starta eget med målet att satsa fullt ut på stå upp-spåret.

– Jag kände att jag var klar med att gå till ett kontor och jobba för andra. När jag berättade för pappa om mina planer sa han bara ”gör det!” och då gjorde jag det. På den vägen är det.

De senaste två åren har det rullat på ordentligt. Johanna Nordström har blivit en av Sveriges hetaste komiker – framför allt bland millennial­s. Det enda stora bakslaget är att premiären av den egna showen ”Ring polisen” har blivit framflytta­d två gånger på grund av pandemin. I nuläget är det våren 2021 som gäller.

– Jag bara väntar och väntar, det är så tråkigt, även om jag förstår att man inte kan göra något åt det. Men det är så typiskt – man ska ut på sin första soloshow och så kommer ett jäkla virus och tar över hela världen, säger hon och suckar.

Frånsett det har det gått snabbt för dig. Vad tänker du om det?

– Jag kan inte förstå att jag får göra så roliga grejer och jobba med otroligt begåvade människor. Allt som jag har drömt är jag i nu. Det är supermärkl­igt, men jag försöker att inte ta det för givet. Jag vet att i en sådan här bransch kan allt när som helst gå åt helvete.

Vad är det värsta som skulle kunna hända nu?

– Att jag måste börja plugga, men det hade jag aldrig gjort. Jag har massa vänner som gör det. Det verkar helt fruktansvä­rt. All cred till dem som orkar med tentor och allt möjligt.

Fortfarand­e finns drömmen att bli polis kvar. Själv är hon ganska säker på att hon har de rätta anlagen – ”rakt på sak och ärlig, självständ­ig, men också en person känner mycket sympati med människor som råkar illa ut”.

– Men nu tänker jag att jag kanske kan bli det när jag är 40. Förhoppnin­gsvis blir det ju av för jag tror att jag skulle få panik över att bara jobba med en grej hela livet.

Just nu är det ändå humorgreje­n som gäller. Trots att showen ”Ring polisen” har flyttats fram har Johanna ganska fullt upp. Bland annat har hon podden ”Ursäkta” med kompisen Edvin Törnblom och då och då kör hon stå upp eller gör olika skådis- och reklamjobb.

– Från november till januari ska jag in i ett ganska långt projekt, en grej för SVT som ska visas under nästa år. Mer än så får jag inte säga. Vad är din drivkraft när det kommer till humor?

– Det är en stor egogrej tror jag. Det finns ju ingen känsla i världen som kan slå ett bra stå upp-gig. Det går inte att förklara den och man gör det inte om man inte är lite sjuk i huvudet. Allt adrenalin och all bekräftels­e – det är svårslaget. Det är det som driver mig.

 ?? Bild: Jessica Gow ?? ”Jag kan inte förstå att jag får göra så roliga grejer och jobba med otroligt begåvade människor”, säger komikern Johanna Nordström.
Bild: Jessica Gow ”Jag kan inte förstå att jag får göra så roliga grejer och jobba med otroligt begåvade människor”, säger komikern Johanna Nordström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden