Hallandsposten

Fotbollens plan: Starta säsongen som normalt

Coronapand­emin är mitt uppe i andra vågen. Hallands Fotbollför­bund planerar för ett normalt fotbollsår 2021 – med traditione­ll seriestart i april och serier med dubbelmöte­n. – Om det är genomförba­rt får vi se, säger tävlingsko­mmitténs ordförande Mikael Ha

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se

Säsongssta­rt först i juni och enkelserie­r med först inga och sedan maximalt 50 åskådare på plats – så blev 2020 för den halländska småklubbsf­otbollen.

Hur det ser ut 2021 är det ingen som vet. Så sent som på måndagseft­ermiddagen gick regeringen ut med nya, skarpa förhållnin­gsorder för att hejda smittsprid­ningen.

Hallandsfo­tbollen har vinterlov, men förberedel­serna inför nästa säsong pågår. Distriktsf­örbundets uttalade ambition är att seriespele­t ska kunna sparkas i gång helgen 17– 18 april och sedan genomföras fullt ut med möten hemma och borta.

– Hade vi vetat de här sakerna så hade vi varit väldigt lyckliga. Men vi utgår från att vi kan komma i gång och sedan får vi se vart pandemin tar vägen och vilket läge vi har i Sverige, säger Mikael Hansson.

” Hade vi vetat de här sakerna så hade vi varit väldigt lyckliga. Men vi utgår från att vi kan komma i gång och sedan får vi se vart pandemin tar vägen.

Tävlingsba­sen tillstår att det finns flera alternativ­a planer i beredskap, men vill i dagsläget inte gå närmare in på hur de ser ut.

Mikael Hansson är i stort sett nöjd med hur förbund och föreningar tillsamman­s hanterade 2020. Han konstatera­r att trots att flera klubbar fick in smitta i trupperna så var det bara två reservlags­matcher som inte kunde genomföras när serierna väl startade.

Hallands FF fick en del kritik för att serierna bantades till enkelmöten, men Hansson menar att det hade varit praktiskt omöjligt att trycka in dubbelmöte­n under hösten – dels hade småklubbar­na inte klarat ständiga matcher mitt i veckan, dels fanns en risk att funktionär­erna inte hade räckt till.

– En del domare har inte dömt för att de haft en sjukdomsbi­ld och sådana saker, påpekar han.

Negativt är att en del föreningar släppt in för många åskådare, vilket har lett till samtal från förbundet.

– Men inget har stuckit ut och gjort att vi behövt ta i med extra hårdhandsk­ar. Vi har runt 3 500 matcher som har spelats nu och då kanske det handlar om en handfull som inte har varit riktigt enligt boken. Det får man säga är rätt okej.

– I det stora hela har föreningar­na skött det väldigt bra.

Hur mår föreningar­na ekonomiskt?

– Upp till division 4, som vi ansvarar för, så kan man säga att de har anpassat sig väl. Många tappar sina cuper och det kommer nu, för de hann ju ha en del under föregående vintersäso­ng. Men nu har de haft ett år på sig att bromsa också. Men problemen med samarbetsp­artners och sponsorer har inte varit 2020 utan de kommer 2021 med många företag som drar i handbromse­n. Så det gäller att hitta nya inkomstkäl­lor och vara vaksamma.

– Men nummer ett är ju att se till att vi gemensamt bemästrar pandemin så att vi kan spela fotboll, för det är det vi gillar. Eller att gå och titta på fotboll och andra idrotter.

Mikael Hansson, Hallands Fotbollför­bund

 ?? Bild: Jari Välitalo/johan Persson/mathias Bergeld/bildbyrån ?? HGH:S damer och Örnias herrar var två lag som fick stå ut med halverat antal matcher i coronapand­emins spår. Men inför 2021 är Hallands Fotbollför­bunds ambition att kunna genomföra ett normalt seriespel.
Bild: Jari Välitalo/johan Persson/mathias Bergeld/bildbyrån HGH:S damer och Örnias herrar var två lag som fick stå ut med halverat antal matcher i coronapand­emins spår. Men inför 2021 är Hallands Fotbollför­bunds ambition att kunna genomföra ett normalt seriespel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden