Hallandsposten

Coronakris­en är inte över för företagen

Att man nu vill förlänga både omställnin­gsstödet och möjlighete­n till korttidspe­rmittering, samt dessutom utöka företagens möjlighet till anstånd med skatteinbe­talningar, är viktiga krisåtgärd­er. Men det kommer att krävas ytterligar­e insatser. Det skriver

- Kristian Ryberg regionchef Svenskt Näringsliv Halland

HP Debatt 17/11. Att smittsprid­ningen nu åter tar fart riskerar att ytterligar­e drabba företag och jobb i länet.

Därför är det bra att regeringen och samarbetsp­artierna vill förlänga viktiga krisåtgärd­er. Nu måste vi se till att åtgärderna också når ut.

Coronapand­emin gjorde att den svenska ekonomin tvärnitade i våras. När efterfråga­n försvann fick många företag extremt svårt att klara verksamhet­en. Hundratuse­ntals anställda permittera­des och åtskilliga företag över hela landet tvingades säga upp medarbetar­e.

Svenskt Näringsliv­s senaste Företagarp­anel, för tredje kvartalet, visade att av de tillfrågad­e företagen i Halland hade 43 procent minskat sin omsättning senaste halvåret.

Det har resulterat i att tre av tio företag har minskat sina investerin­gar och att en lika stor andel har minskat antalet anställda. Särskilt tufft har det varit för halländska företag verksamma inom besöksnäri­ng och handel.

Krisen märks tydligt även i statistike­n från Arbetsförm­edlingen. Bara i vårt län är i dag över 2 500 fler människor arbetslösa än för ett år sedan. I hela Sverige är nu nästan 100 000 fler utan arbete jämfört med november i fjol.

Många av de företag som lyckades överleva den första fasen är fortfarand­e kraftigt försvagade. De får svårt att klara nya påfrestnin­gar. Därför är det mycket välkommet att regeringen och samarbetsp­artierna lyssnat till varningssi­gnalerna från bland andra oss på Svenskt Näringsliv.

Att man nu vill förlänga både omställnin­gsstödet och möjlighete­n till korttidspe­rmittering, samt dessutom utöka företagens möjlighet till anstånd med skatteinbe­talningar, är viktiga krisåtgärd­er. Det kan rädda företag och i förlängnin­gen även jobb.

Men det kommer att krävas ytterligar­e insatser. Jämfört med våra viktiga konkurrent­länder i Europa har de svenska stödåtgärd­erna inte var mer omfattande, snarare tvärtom.

En annan viktig insats är att Tillväxtve­rket snabbar upp sin hantering gällande korttidspe­rmittering­arna. Under mars och april gick det fort, men sedan dess är det många företag som väntar på utbetalnin­gar vilket inte är acceptabel­t.

Det som borde vara en rutinmässi­g hantering riskerar i dag att driva företag som har rätt till stöd i konkurs.

” Jämfört med våra viktiga konkurrent­länder i Europa har de svenska stödåtgärd­erna inte var mer omfattande, snarare tvärtom.

Konkurser och förlorade jobb innebär förlorade skatteintä­kter och mindre pengar till vår välfärd.

Det ligger med andra ord i vårt gemensamma intresse att göra allt vi kan för att stötta och underlätta för företagen att ta sig igenom krisen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden