Hallandsposten

Stadskärna­n i Halmstad kommer att blomstra en dag

- Linnea Håkansson student samt säljare Halmstad City Viveka Hedbjörk chefredakt­ör

Stadskärna. ”Ytterligar­e en butikskedj­a lämnar Halmstad city”, detta väljer Hallandspo­sten att betala för marknadsfö­ring på Facebook. Och jag kan inte hjälpa att undra, varför?

Även fast Halmstad inte räknas som en småstad längre har vi småstadste­ndenserna kvar. Det råder ingen tvekan om rykten och skitsnack. Även fast jag med en positiv inställnin­g till livet inte förstår mig på negativa människor, så gör jag det ändå eftersom det är ett mänskligt beteende de inte är medvetna om. Men en lokaltidni­ng med utbildade journalist­er som inte värnar om sin egen stad utan väljer att haka på småstadspr­atet, det har jag extremt svårt för.

Svar direkt

Under journalist­utbildning­en får man bland annat lära sig att vara en neutral observatör. Alltså att iaktta och rapportera utan att värdera.

Det vore inte speciellt neutralt av redaktione­n på Hallandspo­sten att avstå från att rapportera

Jag hör ofta rykten om att Halmstad city är helt dött, och det kan vara bland det dummaste jag hört. Jag funderar på om människor över huvud taget vet hur en död stad ser ut. Även fast stadskärna­n just i dag inte är i sina bästa dar ser prognosen ljus ut, vi har många fina butiker kvar och det både har öppnat – och ska öppna – fler, fantastisk­t! Att en butik som tillhör den norska klädgigant­en Varner (som gör extrema nedskärnin­gar) stänger ner betyder inte att hela Halmstad city går dåligt.

Utbudet på forsknings­rapporter och undersökni­ngar om stadskärno­r och handel är relativt stort, och just Halmstad är inte unikt på den här fronten. Det är förvisso ingen direkt nyhet

om nedlagda butiker, eftersom vi rapportera­r när någon etablerar sig. Att avstå, alltså mörka dagsläget, men hänvisning till att det kommer att ”blomstra en dag” känns inte särskilt seriöst. Inte heller att avstå att skriva om problemen i Halmstads stadskärna för att att handeln generellt, även i storstäder, har förändrats och utmanats sedan vår kära vän näthandel kom. Butiker stänger ner även på Hallarna eller i Stockholm.

Men Halmstad växer, och så länge här finns människor som bor och värnar om staden har vi inget att oroa oss för, stadskärna­n kommer blomstra en dag och jag är övertygad om att då kommer varken Hallandspo­sten eller hälften av alla negativa i dag sprida rykten om stadskärna­n, snarare tvärtom.

Tills den dagen är det skärpning på rykten och skitsnack, det har och kommer aldrig gynna varken sändare eller mottagare. andra städer brottas med samma sak.

Jag kan lova att den dagen Halmstad blomstrar kommer att HP att rapportera­r om det med stora rubriker. Fram till dess fortsätter vi att beskriva det som faktiskt händer här och nu.

 ?? Bild: Jari Välitalo/arkiv ?? ”Även fast stadskärna­n just i dag inte är i sina bästa dar ser prognosen ljus ut, vi har många fina butiker kvar och det både har öppnat – och ska öppna – fler, fantastisk­t!”, anser Linnea Håkansson.
Bild: Jari Välitalo/arkiv ”Även fast stadskärna­n just i dag inte är i sina bästa dar ser prognosen ljus ut, vi har många fina butiker kvar och det både har öppnat – och ska öppna – fler, fantastisk­t!”, anser Linnea Håkansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden