Hallandsposten

Milt novembervä­der 25 år efter snökaoset

Halmstad: 17 november 1995 lamslog snön södra Sverige. En rekordtidi­g påminnelse om Kung Bores krafter stoppade trafiken, stängde skolor och knäckte träd som om de vore halmstrån i Gudrunblås­t.

- Jan Stohr

Halmstad: 1995 lamslogs södra Sverige av ett snöoväder. Strömavbro­tten haglade tätt och E 6 stängdes av. I år kan november bli en av de varmaste i mannaminne.

Klimatförn­ekarna fick en svår tisdag. Med tio till tolv plusgrader och en av livets hittills varmaste novembermå­nad slaknar argumenten mot att världen befinner sig i en uppvärmnin­g som förändrar allt.

Särskilt om man gör en direkt jämförelse med samma dag för 25 år sedan. I Göteborgso­mrådet föll närmare en halv meter snö den här dagen för 25 år sedan.

Södra Halland kom en smula lindrigare undan, men snöfallet här under dagen var ändå så tokigt omfattande att det kvalar in på listan över saker som är de värsta i mannaminne.

Det är visserlige­n lite som att jämföra äpplen med päron, eftersom fredagen den 17 november 1995 var en gigantisk avvikelse. Men den plötsligt uppdykande vintern det året är åtminstone den här veckan fullständi­gt otänkbar, även om SMHI ser att kyla är i antågande.

1995 stängdes E 6 av, men försent. Bland alla som fastnade på grund av snökaoset fanns 60 pensionäre­r från Halmstad som fastnade i sin buss i höjd med Tjolöholm vid ett brobygge som pågick där. De hade varit på operan och njutit av Madame Butterfly men tvingades sedan övernatta i bussen och var fast på platsen till långt in på eftermidda­gen dagen efter.

I Hallandspo­sten den 18 november kunde man också läsa om hur landsbygde­n i Hylte kommun och flera tätorter drabbades av strömavbro­tt när träd som tyngdes av den våta snön knäcktes och föll över kraftledni­ngar.

Bussar och tåg norrut ställdes in och alla som inte hade samhällsvi­ktiga arbeten uppmanades att stanna hemma. E 6 stängdes av för trafik norrut i höjd med Heberg och söder om Halmstad fungerade busstrafik­en, men med kraftiga förseninga­r.

Under tisdagen den 17 november 2020 låg temperatur­en en bra bit över tio plusgrader, till och med varmare än flera midsommara­ftnar under de senare åren och under större delen av dagen föll ett envist regn.

Paraply var liksom för 25 år sedan ett tillbehör som gjorde utevistels­e något behagligar­e. Inte härlig, men något trevligare än utan paraply.

 ??  ??
 ?? Bild: Johnny Samuelsson/roger Larsson ?? Snöstormen 1995, då liksom nu var paraply ett välkommet hjälpmedel för att skydda sig ifrån vädrets makter.
Bild: Johnny Samuelsson/roger Larsson Snöstormen 1995, då liksom nu var paraply ett välkommet hjälpmedel för att skydda sig ifrån vädrets makter.
 ??  ?? Ur Hallandspo­sten den 18 november 1995.
Ur Hallandspo­sten den 18 november 1995.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden