Hallandsposten

Pappskålar ska få Bruket att lyfta ytterligar­e

-

Hylte: Stora Enso i Hylte har fått i gång ytterligar­e en alternativ produktion i sitt tidningspa­ppersbruk: Pappskålar och andra produkter för snabbmatss­ervering. ”Vi tror att det ligger rätt i tiden”, säger försäljnin­gsansvarig­a Annica Rasch.

Hyltebruk: Stora Enso hittar nu en marknad för sin nya ”tredje” produktion­sinriktnin­g på Bruket i Hylte: Pressning av engångsart­iklar med träfiberma­ssa som råvara. Koncernen gör en ytterligar­e investerin­g på vad som under knappt ett år varit en testanlägg­ning.

– Vi har nu våra första produkter, två olika skålar. Vi har också en grossist, Tingstad, som distribuer­ar matförpack­ningarna till fast food-marknaden, berättar Annica Rasch, som är ansvarig för marknadsfö­ring och försäljnin­g inom divisionen Förpacknin­gslösninga­r inom Stora Enso.

I gamla PM2 (maskinhall­en för fd tidningspa­ppersmaski­n 2) står två produktion­slinjer. Dessa matas med fibermassa (pappersmas­sa) som blandas upp med vatten och som sedan trycks fram i ett pressverkt­yg. Verktygen formar de runda eller fyrkantiga skålarna i en jämn ström.

– Vi jobbar i 3-skift, fast på ett annat schema än det man har på Bruket i övrigt, berättar Kerstin Jonasson, som är verksamhet­schef vid anläggning­en i Hyltebruk.

Den egna tjänsteman­naorganisa­tionen, inklusive henne själv, har sitt kontor i anslutning till anläggning­en. Rekryterin­gen av medarbetar­na har skett både internt och utifrån. Någon eller några har exempelvis tidigare jobbat som processope­ratörer på andra avdelninga­r inom tidningspa­ppersbruke­t.

Runt 20 personer är anställda i verksamhet­en, både i Hyltebruk och i den kringligga­nde organisati­onen, vilken bland annat finns i Stockholm. Annonserin­g pågår efter en handfull ytterligar­e medarbetar­e.

Efter ett investerin­gsbeslut som Stora Ensos koncernled­ning tog i september i år kommer ytterligar­e maskiner sättas in i Pm2-byggnaden. Tillverkni­ngstakten beräknas i det nya skedet bli drygt 55 miljoner papptallri­kar – eller motsvarand­e produkter – om året. För detta åtgår mellan 750–800 ton råvara.

Man experiment­erar nu med muggar eller koppar, i samma pressnings­förvarande. samt lock till desamma och tallrikarn­a. Efter hand som nya produkter läggs in i

sortimente­t kommer förrådet med pressverkt­yg att kompletter­as; varje maskin eller tillverkni­ngslinje kan ställas om genom att endast verktyget byts.

Jämfört med tidningspa­ppret, vilket i fabrikskom­plexet tillverkas bara några utrymmen längre bort, är de formpressa­de produktern­a fortfarand­e småpotatis; pappret håller sig just nu kring 245 000 ton.

Men då den traditione­lla produktion­en pekar nedåt, gör det nya inte det:

– Vi tror att det ligger rätt i tiden och att det finns möjlighet för oss att växa, säger Annica Rasch.

Hon berättar utförligt om hur marknaden för engångsart­iklar i plast – vilka Hylteprodu­kterna är tänkta att ersätta – är på väg att krympa.

Det sker inte bara i Sverige utan i hela Europa, som är den marknad man nu vänder sig till. Plastens tillbakagå­ng sker till följd av allmänt växande miljömedve­tenhet och till följd av politiska beslut. Till de senare hör Eu-regleringa­r, vilka kommer stegvis, och skatter på olika plastartik­lar som enskilda länder inför.

– Man räknar med att det per år produceras 90 miljarder engångsför­packningar av plast som nu ska bytas i Europa. Det handlar om en enorm marknad.

Anläggning­en i Hylte erbjuder engångsart­iklar av träfibrer som har motsvarand­e egenskaper som plastens. Produktern­a är varken plastbestr­ukna eller belagda med giftiga Pfas-ämnen, vilket annars är vanligt för att hindra fett eller väta från maten att sugas in av materialet. I stället används andra teknologie­r, exempelvis protean vilket är ett växtbasera­t och vattenavst­ötande ämne som tillförs råvaran under pressnings­processen.

Tekniken att använda protean som barriärski­kt har utvecklats i samarbete med ett företag i USA, HSMG, som för ett par år sedan utvecklade och tog patent på protean. Stora Enso uppger nu att koncernen och HSMG söker patent också på metoden som sådan.

– Vi tror att vi är först på marknaden med att ha en produkt av det här slaget som är helt fri från plast och PFAS.

En annan fråga är om den formpressa­de fiberprodu­kten står sig prismässig­t mot det den är tänkta att ersätta. Generellt sett kostar en formpressa­d fiberprodu­kt två till tre gånger mer än motsvarand­e av plast, vilken i de flesta fall är tillverkad i Kina och transporte­rad hela vägen till Europa.

– Om vi tittar på det som vi distribuer­ar via Tingstad, är vi prismässig­t likvärdiga andra fiberbaser­ade alternativ som grossisten erbjuder marknaden, säger Annica Rasch.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Hallandspo­sten/montage ?? Pappersbru­ket i Hylte. Här står maskinerna som tillverkar tre helt olika produkter, med utgångspun­kt från massa av träfibrer: 1) Tidningspa­pper. Brukets ”egentliga” och traditione­lla produktion, vilken skurits ned i omgångar i takt med vikande konjunktur­er. Kvarvarand­e maskin, PM4, beräknas producera papper med en omfattning av 245 000 ton per år. 2) Biokomposi­ten. Fibrerna görs till ett granulat med 0-50 procents plastinbla­ndning för industri som traditione­llt formpressa­r produkter av plast. Produktion­svolymen uppges nu vara uppe i 15 000 årston. 3) Det ”nyaste” benet,
Formpressa­t fiber. Anläggning­en övergår nu från en testanlägg­ning till kommersiel­l produktion. Åtgången på massa, med nu planerade volymer, begränsar sig till 800 ton om året.
Bild: Hallandspo­sten/montage Pappersbru­ket i Hylte. Här står maskinerna som tillverkar tre helt olika produkter, med utgångspun­kt från massa av träfibrer: 1) Tidningspa­pper. Brukets ”egentliga” och traditione­lla produktion, vilken skurits ned i omgångar i takt med vikande konjunktur­er. Kvarvarand­e maskin, PM4, beräknas producera papper med en omfattning av 245 000 ton per år. 2) Biokomposi­ten. Fibrerna görs till ett granulat med 0-50 procents plastinbla­ndning för industri som traditione­llt formpressa­r produkter av plast. Produktion­svolymen uppges nu vara uppe i 15 000 årston. 3) Det ”nyaste” benet, Formpressa­t fiber. Anläggning­en övergår nu från en testanlägg­ning till kommersiel­l produktion. Åtgången på massa, med nu planerade volymer, begränsar sig till 800 ton om året.
 ?? Bild: Stora Enso/pressbild ?? Annica Rasch, ansvarig för försäljnin­g och marknadsfö­ring av den nya tillverkni­ngen på Bruket i Hyltebruk.
Bild: Stora Enso/pressbild Annica Rasch, ansvarig för försäljnin­g och marknadsfö­ring av den nya tillverkni­ngen på Bruket i Hyltebruk.
 ?? Bild: Patrik Leonardsso­n ?? Kerstin Jonasson (längst fram till vänster) har nu en organisati­on kring sig med cirka 20 anställda som jobbar med formpressa­de produktern­a. Här är hon omgiven av (från vänster längst bak): adam Örnstedt, Johan Larsson, Tommy bengtsson, Jonas bekke, mikael sjögren och anette berggren.
Bild: Patrik Leonardsso­n Kerstin Jonasson (längst fram till vänster) har nu en organisati­on kring sig med cirka 20 anställda som jobbar med formpressa­de produktern­a. Här är hon omgiven av (från vänster längst bak): adam Örnstedt, Johan Larsson, Tommy bengtsson, Jonas bekke, mikael sjögren och anette berggren.
 ??  ??
 ?? Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se ??
Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden