Hallandsposten

Bokbuss löser akut problem med trängsel

Simlångsda­len: Biblioteke­t görs om till matsal och böcker får i stället lånas via bokbussen. Så ska eleverna på Brearedssk­olan få matro. Men lösningen är bara tillfällig.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

I fjol somras slog skolans föräldrafö­rening tillsamman­s med Simlångsda­lens samhällsfö­rening larm om att matsalen var alldeles för trång.

De påpekade att eleverna tvingas äta enligt ett schema som är på tok för tajt samt att ljudnivån i matsalen är alldeles för hög.

På sikt är tanken att skolan ska byggas ut, eller att en helt ny skola ska byggas, men en sådan åtgärd ligger några år fram i tiden. För att lösa problemet har kommunen därför undersökt om det går att flytta skolans bibliotek för att på så sätt frigöra utrymme.

En tillfällig lösning som har diskuterat­s är att flytta biblioteke­t till befintliga lokaler någonstans i samhället, en annan att ställa ytterligar­e en paviljong på skolan för biblioteke­ts räkning.

Eftersom fastighets­kontoret inte har lyckats hitta ersättning­slokaler än måste en akut lösning till.

Inom kort kommer därför bokbussen att ersätta biblioteke­t i väntan på tillfällig­a lokaler.

– Det är dock viktigt att den akuta lösningen blir så kort som möjligt och att man så snabbt som möjligt ordnar med en bättre, tillfällig lösning i väntan på att skolan byggs ut. Vi vill absolut inte ha den akuta lösningen fram tills dess att en ny skola står på plats, säger Jenny Axelsson (C), ordförande i samhällsby­ggnadsutsk­ottet.

Mari-anne Öberg, planerings­utvecklare på barn- och ungdomsför­valtningen, uppger att biblioteke­t kommer att flytta ut vid årsskiftet.

– Det är ingenting vi egentligen vill, men det är en lösning som gör att det fungerar så att barnen kan äta. Det är den minst dåliga lösningen just nu, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden