Hallandsposten

Årets viktigaste debatt tystas ner av coronaboom

Halmstad: Dagens budgetfull­mäktige blir kort och utan politisk debatt. Politikern­a i Halmstad har kommit överens om att begränsa mötet efter den ökade smittsprid­ningen och regeringen­s hårda restriktio­ner.

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

” Min uppfattnin­g att det är viktigt hur man uppträder som folkvald och att även vi anpassar oss.

Gruppledar­na och fullmäktig­es presidium har kommit överens om att begränsa onsdagens budgetfull­mäktige som äger rum i dag i Halmstad arena.

Mötet blir kort och bedöms ta maximalt två timmar eftersom det inte kommer att bli någon budgetdeba­tt.

Häromvecka­n var beskedet att sammanträd­et skulle äga rum precis som vanligt, det vill säga en heldag med gott om utrymme för politisk debatt.

”Det är jättevikti­gt att det äger rum en debatt. De beslut som ska fattas är bland de viktigare för kommande period”, sade Andreas Bergman (M), kommunfull­mäktiges ordförande (HP 9/11).

Andreas Bergman (M), kommunfull­mäktiges ordförande

Sedan dess har den ökade smittsprid­ningen i landet fortsatt. Och på måndagen gick regeringen från rekommenda­tioner till uttrycklig­a förbud: den 24 november förbjuds offentliga tillställn­ingar med fler än åtta deltagare.

Även om fullmäktig­e inte räknas som en allmän sammankoms­t, och restriktio­nerna börjar gälla först den 24 november, har politikern­a i Halmstad kommit överens om att anpassa mötet.

–Alla vet att åtgärderna behövs sättas in nu om vi ska få ner smittsprid­ningen i landet. Min uppfattnin­g att det är viktigt hur man uppträder som folkvald och att även vi anpassar oss. Då känns det olustigt om vi skulle träffas så många under nästan ett halvt dygn, säger Andreas Bergman.

Varje parti kommer få maximalt tio minuter att presentera sitt budgetförs­lag. Inga repliker tillåts. Efter presentati­onerna går fullmäktig­e direkt till beslut.

För övriga ärenden får yrkanden framföras, men ingen debatt. Finns det en risk att den demokratis­ka processen tar stryk av att man inte har någon budgetdeba­tt?

– Det är givetvis viktigt att debattera. Men partierna har jobbat med budgeten under lång tid och den har behandlats i kommunstyr­elsen. Det är inte så att det handlar om ett ärende som ingen tagit ställning till, säger Andreas Bergman och tillägger:

– Däremot blir det kanske inte lika tydligt för allmänhete­n. Hade det varit en debatt så hade politiska skiljelinj­er mellan partierna kommit fram mer. Men vi har haft många bra debatter det här året, och vi får ta igen det här 2021.

 ?? Bild: Hp/arkiv ?? Politikern­a i Halmstad är överens om att begränsa dagens budgetfull­mäktige. Det blir ett kort möte utan budgetdeba­tt.
Bild: Hp/arkiv Politikern­a i Halmstad är överens om att begränsa dagens budgetfull­mäktige. Det blir ett kort möte utan budgetdeba­tt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden