Hallandsposten

Föreningen Caprin: ”Det här kom som ett slag i ansiktet”

Halland: Besvikelse­n är stor hos prostataca­ncerföreni­ngen Caprin efter artikeln där kirurg Thomas Rountos dissar prostatasc­reening. ”Det här kom som ett slag i ansiktet”, säger Bo Kjellström, ordförande.

- Anna Oscarson anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71

Thomas Rountos, urologiläk­are i Halland, framförde i en artikel att han inte anser att Psa-tester ska införas för alla män mellan 50 och 74 år. Något som gjorts i bland annat Region Skåne och Västra Götaland.

Patientför­eningen mot prostataca­ncer i Halland, Caprin, överraskad­es av denna ståndpunkt.

– Vi trodde att han var på vår sida. Det är flera medlemmar som har tagit illa vid sig, säger Bo Kjellström.

Att införa screening av prostataca­ncer, eller masstestni­ng av män mellan 50 och 74 år är något som Caprin arbetat hårt med att införa.

– Det kan vara livsavgöra­nde. Väldigt många som är drabbade har inga symtom. Män är kanske också

Hallandspo­sten 28 oktober i år.

mindre benägna än kvinnor att kontakta sjukvården när de får besvär men skulle de bli kallade hade nog fler gått och testat sig, säger han.

Om cancern upptäcks innan den hinner sprida sig är chanserna att överleva betydligt bättre. I Sverige lever 120 000 män med sjukdomen och 2 300 dör av den varje år.

Bo Kjellström jämför med bröstcance­r där många liv kan räddas tack vara det nationella screeningp­rogrammet som erbjuder kvinnorna mammografi.

– Socialstyr­elsen har rekommende­rat regionerna att se över sin diagnostik och inleda försöksver­ksamhet med att informera alla män om sjukdomen och möjlighete­n att testa sig. Det har nu kommit i gång i flera regioner som exempelvis Västra Götaland, Skåne och Blekinge och kallas organisera­d prostataca­ncertestni­ng, säger han.

Han hänvisar till internatio­nella studier som visar att screening långsiktig­t skulle kunna minska dödlighete­n med 30–40 procent. EAU, European Associatio­n of Urology, har lämnat förslag att Eu-kommission­en ska uppmana medlemslän­derna att införa prostataca­ncerscreen­ing.

Bo Kjellström har själv haft prostataca­ncer och den upptäcktes vid en rutinkontr­oll. Han hade inga symtom men det visade sig att prostatan var förstorad. Psa-värdet var högt och steg. Han fick göra biopsi och opereras.

– Jag är glad att den upptäcktes tidigt. Vi kommer att fortsätta kämpa för att en screening införs och att stötta forskninge­n bland annat genom Mustaschka­mpen som pågår för fullt nu i november, säger han.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden