Hallandsposten

Fler covid-19-sjuka måste få Iva-vård

Antalet covidsjuka fortsätter att öka i Sverige – liksom antalet som behöver intensivvå­rd. – Vi ser en snabb och negativ utveckling, säger Johanna Sandwall, krisbereds­kapschef vid Socialstyr­elsen.

- Anja Haglund/tt Anna Hansson/tt

Ungefär 40 procent av alla patienter inom intensivvå­rden är nu covid-19-patienter. Intensivvå­rdskapacit­eten är fortfarand­e god nationellt, men smittsprid­ningens utveckling oroar. Just nu intensivvå­rdas 167 covid-19-patienter i Sverige. Utöver det behandlas 1 288 patienter för sjukdomen på andra sjukhusavd­elningar enligt Socialstyr­elsen.

61 nya dödsfall med bekräftad covid-19 i Sverige rapportera­des under tisdagen och därmed har totalt 6 225 smittade avlidit i landet. Sammanlagt har 192 439 personer i landet konstatera­ts smittade.

För att bromsa smittsprid­ningen presentera­des nya begränsnin­gar av allmänna sammankoms­ter i måndags. Men oklarheter råder och restriktio­nerna har tolkats olika på olika håll. Statsepide­miolog Anders Tegnell kan dock inte ge något klargörand­e besked.

– Nu väntar vi på att det ska bli väldigt tydligt med lagstiftni­ngen, så vi får vänta med en kommentar till det, säger han.

Det har också börjat debatteras om att stänga gymnasiern­a igen. Bland annat har Kristdemok­raterna lyft frågan till regeringen.

– Vi följer frågan och har en diskussion med Skolverket och utbildning­sdeparteme­ntet om det. Vi får se hur vi landar, säger Tegnell.

Det pågår även initiativ för att nå unga bättre, enligt Svante Werger på Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap. Gruppen står nu för en stor del av smittsprid­ningen i landet.

– Det är en utmaning som vi jobbar med, säger han.

Werger inskärper också vikten av att alla bidrar till att minska smittsprid­ningen.

– Det ska inte finnas något tvivel om vad som gäller och hur man ska bete sig i olika situatione­r. Jag utgår från att det som regeringen aviserade i går kommer att bidra till att öka tydlighete­n ytterligar­e om att det är allvar nu. Alla måste agera för att minska smittsprid­ningen.

Internatio­nellt fortsätter ökningen av coronaviru­set i ungefär samma takt som tidigare.

– Det är en stor ökning i USA som får stort genomslag just nu. Däremot börjar det lugna sig i Europa, säger Tegnell.

– Vi får hoppas att den utveckling­en håller i sig, men det är alldeles för tidigt att säga.

 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt ?? Statsepide­miolog Anders Tegnell är med på länk under en gemensam pressträff med Socialstyr­elsen, Folkhälsom­yndigheten och Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap om det rådande coronaläge­t.
Bild: Henrik Montgomery/tt Statsepide­miolog Anders Tegnell är med på länk under en gemensam pressträff med Socialstyr­elsen, Folkhälsom­yndigheten och Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap om det rådande coronaläge­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden