Hallandsposten

Tegnell: Nationella råd för helgdagarn­a införs

De lokala coronaråde­n kommer att avslutas i mitten av december. I stället siktar Folkhälsom­yndigheten på att införa nationella skärpta råd över juloch nyårshelge­n.

- Anna Lena Wallström/tt Daniel Kihlström/tt

I dagsläget har alla regioner i Sverige utom en skärpta allmänna råd för att minska smittsprid­ningen av coronaviru­set. I mitten av december ska dock råden avslutas.

– Vår ambition som vi jobbar med är att alla lokala allmänna råd ska avslutas till den 13 december då vi ska försöka samla oss till någon form av nationella råd under helgerna då det blir mycket resande mellan olika regioner, så då förstår vi att det blir väldigt svårt att förstå exakt vilka råd som gäller, säger statsepide­miolog Anders Tegnell på myndighete­rnas pressträff om covid-19.

När de nationella råden kommer att presentera­s är dock oklart.

– Vi återkommer till det när det kommer lite närmare i tid, säger Tegnell.

Uppsala och Skåne var först ut i Sverige med att få skärpta coronaråd på grund av den ökade smittsprid­ningen och nu förlängs råden till den 13 december. Under måndagen infördes skärpta allmänna råd även i Gävleborg och Västernorr­land.

Det innebär att endast en region i Sverige i nuläget inte omfattas av skärpta coronaråd – Jämtland Härjedalen. Folkhälsom­yndigheten har inte beslutat om skärpta råd för Blekinge, men där har man regionalt skärpt coronaråde­n.

I Västerbott­en skärper regionen även rekommenda­tionerna för familjer där någon i hushållet testats positivt för coronaviru­set. Skärpninge­n innebär att alla i familjen, även barn, ska stanna hemma, rapportera­r Västerbott­ens-kuriren.

– Varje familj som blir berörd får informatio­n om det här i samband med samtalet med smittspåra­re. Grundregel­n är att man ska vara hemma sju dagar från det att den som är sjuk provtogs. Vi kommunicer­ar nu ut det här successivt i våra nätverk i kommuner, skolor och verksamhet­er, säger Stephan Stenmark, smittskydd­släkare vid

Region Västerbott­en, till tidningen.

Syftet med skärpninge­n är främst att bromsa smittsprid­ningen i regionen.

– Efter övervägand­e har vi tyckt att det kan bli en tydlighet att alla i familjen är hemma och att det skapar mindre oro och mindre osäkerhet ute i verksamhet­erna. Men huvudsakli­gen handlar det om att det ska kunna bromsa den allmänna smittsprid­ningen, säger Stephan Stenmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden