Hallandsposten

Hotellen tar stryk i andra vågen

Andra vågen av coronasmit­ta och nya restriktio­ner är en kalldusch som avslutar det värsta året i mannaminne för många svenska företag. Hotellen är återigen mest illa ute, visar en extramätni­ng gjord av Konjunktur­institutet (KI).

- Joakim Goksör/tt

– Omsättning­en har gått ner. Det har börjat redan, säger KI:S prognosche­f Ylva Hedén Westerdahl till TT om hur företagen generellt känner av den andra vågen av coronasmit­ta.

Effekten syns i en extramätni­ng av omsättning­en bland svenska företag som KI har gjort. Allra störst bakslag syns bland de så kallade kontaktnär­a branschern­a, som hotell och restaurang­er.

– För hotell och restaurang­er, det kommer att vara jättestora fall för dem, säger hon.

Omsättning­en för hotell beräknas i början av november ha legat nästan 70 procent under normala nivåer,

Efterfråga­n på hotellrum i coronakris­en har minskat radikalt, på grund av smittorisk och reserestri­ktioner. vilket är 10 procentenh­eter lägre än i oktober. För restaurang­er går det något uppåt jämfört med oktober, men det är fortfarand­e ett omsättning­stapp på nästan 40 procent jämfört med normalt.

Hedén Westerdahl påminner om att den kontaktnär­a branschen samtidigt utgör en relativt liten del av svensk ekonomi, med drygt tre procent av landets sysselsätt­ning och en ännu mindre andel av produktion­en.

– Det är klart att det är tragiskt för dem. Men om man bara tittar på Bnp-siffrorna kommer det inte bli så stora fall som vi såg i april, säger hon.

– Vi tror att det här kommer att slå lite annorlunda den här gången än vad vi såg i våras, tillägger hon.

Bland annat räknar KI nu med att tillverkni­ngs- och byggindust­rin ska kunna hålla uppe aktivitete­n, då leveranske­djorna ser intakta ut.

Rädslan för att bli av med jobbet verkar också mindre nu än i våras. Och samtidigt väntas konsumtion­en främjas av nya konsumtion­smönster, bland annat med ökad e-handel.

– Man kanske köper hem mat på internet i stället för att gå på restaurang eller så konsumerar man andra saker. Man kanske köper skidor till längdåknin­g i stället för till utförsåkni­ng, säger Hedén Westerdahl.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden