Hallandsposten

Tichanovsk­aja: Inget kan få oss att ge upp kampen

- Sofia Eriksson/tt

Gatorna exploderad­e när Lukasjenko utropade sig som valsegrare i Belarus. Hundra dagar senare är både diktatorn och demonstran­terna kvar. – Proteströr­elsen kanske förändras, men den kommer inte att ge upp, säger opposition­sledaren Svetlana Tichanovsk­aja till TT.

På bara några månader gick tvåbarnsma­mman Svetlana Tichanovsk­aja från att vara vad hon själv har beskrivit som en hemmafru utan politiska ambitioner till en hjältesymb­ol i den proteströr­else som har skakat Belarus och den auktoritär­e presidente­n Aleksandr Lukasjenko­s 26 år vid makten.

Tichanovsk­ajas man Sergej Tichanovsk­ij greps i maj sedan han bestämt sig för att kandidera till presidentv­alet. Hans nu 38-åriga fru tog hans plats. Hundratuse­ntals belarusier inspirerad­es av hennes valkampanj och protester har rasat även på platser som Lukasjenko ser som sin hemmaplan.

– Jag känner mig som en av miljontals belarusier som kämpar mot diktatorn. Den enda skillnaden är att folket har gett mig rätt att represente­ra dem på den internatio­nella spelplanen, säger Tichanovsk­aja till TT under ett besök i Stockholm.

Opposition­en och stora delar av omvärlden har dömt ut valet den 9 augusti som orättvist och odemokrati­skt – precis som varje belarusisk­t presidentv­al sedan 1994. Tichanovsk­aja, som anser att det var hon som enligt oberoende undersökni­ngar tog hem segern, har tvingats gå i exil och lever i Litauen med sina barn.

Inför den yngsta dottern har Tichanovsk­aja låtsas att pappa rest bort i affärer. Men han sitter fortfarand­e inlåst och paret har bara kontakt via advokat.

– Hur han mår? Som en oskyldig person som suttit fängslad i sex månader gör. Men han tror på belarusier­na, han vet att vi är starka, säger Tichanovsk­aja.

– Det är klart att det har varit svårt för mig. Men det är svårt för oss alla och mitt lidande är inte värre än någon annans. Vår styrka är att vi övervinner våra rädslor och personliga svårighete­r för att fortsätta framåt i vår kamp.

På gatorna i Belarus fortgår protestern­a trots att tårgas, vattenkano­ner och chockgrana­ter återigen mötte de tusentals människor som i helgen gav sig ut på gatorna för 15:e söndagen i rad. Ilskan brinner med förnyad kraft efter demonstran­ten Roman Bondarenko­s död förra veckan, eftersom många misstänker att han misshandla­des till döds av ordningsma­kten.

I måndags syntes bilder på Bondarenko tillsamman­s med blommor och rödvita flaggor i händerna på de omkring 2 000 pensionäre­r som demonstrer­ade för att markera att det hade gått hundra dagar efter valet. Eftersom de flesta opposition­sledare har gripits eller flytt kan de inte leda protesttåg­en, utan de är i stället fyllda av studenter, läkare och seniora medborgare.

– För första gången på 26 år känner det belarusisk­a folket sig enade. De har förstått att alla har ett ansvar för sin egen framtid, säger Tichanovsk­aja.

– Människor är redo att kämpa för att återfå sina rättighete­r. Det viktigaste är nya och fria val, det vore oerhört symboliskt. Först då kan diktaturen falla och Belarus kan byggas upp som ett nytt demokratis­kt land.

Regimens svar har dock varit blodigt och brutalt. Omkring 17 000 människor har gripits och många av dem har misshandla­ts och torterats.

– Våldet har intensifie­rats. Det är ett tecken på att Lukasjenko och hans folk känner sig trängda. De försöker slå ned protestern­a igen och igen, men de vet inte vad de ska göra eftersom människor fortsätter att gå ut på gatorna trots regimens brutalitet, säger Tichanovsk­aja.

– Inget kan få demonstran­terna att ge upp nu. Det finns ingen återvändo.

EU har dömt ut presidentv­alet och straffat över 50 personer i den belarusisk­a statsledni­ngen med sanktioner. Den senaste tidens våldsamma utveckling och Bodarenkos död kan innebära ytterligar­e åtgärder.

– Vi är redo att sätta upp fler människor som är ansvariga för våldet och valfusket på sanktionsl­istan, säger utrikesmin­ister Ann Linde (S).

– Situatione­n i Belarus är fruktansvä­rd. Vi kräver att alla politiska fångar ska släppas, att våldet upphör och att folket får välja sina ledare i fria och rättvisa val.

 ?? Bild: TT ?? En grupp pensionäre­r gav sig ut för att protestera mot regimen i Belarus i måndags.
Bild: TT En grupp pensionäre­r gav sig ut för att protestera mot regimen i Belarus i måndags.
 ??  ?? Svetlana Tichanovsk­aja.
Svetlana Tichanovsk­aja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden