Hallandsposten

Virusläget fortsätter att ljusna i södra Europa

I Spanien och Frankrike funderas det på lättnader när höstens snabba smittsprid­ning sakta bromsar in. Men i Tyskland flaggar en oroad förbundska­nsler för skärpta restriktio­ner.

- Mattias Mächs/tt

Under måndagen rapportera­des 38 273 nya fall av covid-19 i Spanien sedan i fredags. Det innebar en fortsatt minskning i antalet nya fall efter en topp på 55 000 för två helger sedan.

Samtliga av landets regioner, förutom Kantabrien och Asturien, noterade en minskning i nya dagliga fall under måndagen, rapportera­r El País.

Det gör att man på en del håll beslutar om vissa lättnader av restriktio­ner.

I Katalonien, där det bland annat råder nattligt utegångsfö­rbud och ingen servering får ske på restaurang­er och barer, flaggar den regionala hälsominis­tern Alba Vergés för att vissa verksamhet­er kommer att få öppna igen nästa vecka.

I huvudstads­regionen Madrid har särskilt strikta restriktio­ner rått i 41 så kallade hälsodistr­ikt. Men nu hävs de i tio av distrikten, där smittsprid­ningen minskat på ett betydande sätt.

I resten av de 31 distrikten gäller dock fortsatt att invånarna enbart får lämna sina hem om de har särskilda skäl, som att ta sig till sina arbeten.

Trycket på landets sjukhus fortsätter dock att vara högt. Omkring en tredjedel av samtliga intensivvå­rdsplatser upptas av covidpatie­nter.

Frankrikes hälsominis­ter Olivier Véran säger att landet sakta börjar återta kontrollen över viruset.

– Vi befinner oss i en fas där pandemin minskar i styrka, även om smittsprid­ningen är fortsatt hög, säger han till den franska nyhetskana­len BFM TV.

Det är dock inte fråga om att häva de strikta nationella restriktio­nerna. Véran säger att han ännu inte kan ge något datum för när samhället kan öppnas upp igen.

Många näringsidk­are inom framför allt detaljhand­eln hoppas kunna få återuppta sin verksamhet igen under december, för att inte missa julhandeln­s viktiga intäkter. Regeringen har gläntat på dörren för sådana lättnader men har ännu inte gett något besked.

För närvarande intensivvå­rdas 4 880 covidpatie­nter i Frankrike, vilket innebär en hög belastning för ett sjukvårdss­ystem som före pandemin hade totalt 5 000 intensivvå­rdsplatser, rapportera­r AFP.

Efter att ha ökat kapacitete­n finns i nuläget plats för totalt 7 700 intensivvå­rdspatient­er.

Situatione­n är fortfarand­e mycket allvarlig i Tyskland, trots att smittsprid­ningen inte längre ökar i samma takt, varnar förbundska­nsler Angela Merkel.

– Smittsiffr­orna växer inte längre exponentie­llt, men är fortfarand­e alldeles för höga. Så vi måste minska våra kontakter, minska våra kontakter, minska våra kontakter, säger Merkel enligt Reuters.

Representa­nter för den federala regeringen och landets delstater har skjutit upp ett beslut om eventuella skärpninga­r av rådande restriktio­ner. Man planerar nu att ge besked om detta den 25 november.

Merkel säger att hon helst hade fått med sig delstatern­a på hårdare regler redan i dag.

– Varje dag räknas i kampen mot coronaviru­set, säger förbundska­nslern.

Under de senaste veckorna har Tyskland ofta registrera­t över 20 000 nya dagliga fall av covid-19. På måndagen registrera­des dock jämförelse­vis låga 10 824 fall.

Antalet covidpatie­nter som intensivvå­rdas har ökat från 360 i början av oktober till över 3 300 i dag, enligt AFP.

 ?? Bild: Paul White ?? Gatumusika­nter spelar för förbipasse­rande i Spaniens huvudstad Madrid.
Bild: Paul White Gatumusika­nter spelar för förbipasse­rande i Spaniens huvudstad Madrid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden