Hallandsposten

Hemma hos kommunalrå­det: ”Vi är inrednings­intressera­de”

Rejält med utrymme, centralt beläget och en bevarad känsla av 70-tal – men samtidigt modernt inrett med stil och designmöbl­er. Varbergs kommunalrå­d Ann-charlotte Stenkil (M) och hennes man Håkan Olsson trivs på sina 250 kvadrat i Oskarsdal, Varberg.

- Karin Bergh karin.bergh@hallandspo­sten.se

Den rymliga villan i gult tegel ligger vackert belägen i centrala Varberg. Den är byggd 1974 och vilket årtionde den kommer ifrån går att ana redan när man kommer in i hallen. Även om alla fönster är utbytta så har Ann-charlotte och hennes man valt att behålla de mörkt bruna fönsterkar­marna, spröjsen i samma färg och de mörkbruna dörrarna. Även den mörka parketten har fått ligga kvar i samtliga rum, förutom där det finns klinkerpla­ttor.

– Vi har inte velat inte dölja att det här är ett hus från 70-talet. Samtidigt har vi gjort om mycket, säger Ann-charlotte när hon visar runt i hemmet.

Ann-charlotte och Håkan flyttade in för ungefär 13 år sedan. Då fanns höga tegelvägga­r som gick nästan ända upp till taket, som delade av ytorna där matsalspla­ts och två vardagsrum nu ryms. In till köket var det stängt. Något av det första makarna Stenkil/olsson gjorde var att öppna upp alltsamman­s.

– Vi tog bort väggen in till köket och satte in ett högt bord där som delar av mot matsalspla­tsen. Och så sänkte vi alla tegelvägga­r. På det viset delar väggarna ändå av lite, men det känns inte alls lika instängt.

Väggarna i huset har målats vita, badrummen är omgjorda och kaklade och köket är utbytt. Nu går skåpluckor och lådor i ljust färgad ek. Inredninge­n är modern med mycket gröna växter (det är Håkan som har de gröna fingrarna, får vi veta), en hel del prydnadsfö­remål och mycket danska designmöbl­er, blandat med sådant som är gammalt och ärvt. Fårskinn är också något som återkommer på olika platser i huset. En kul detalj är att det finns ett sopnedkast – ett sådant som man förr ofta såg i flerbostad­shus – kvar invändigt. Nu används det inte längre, men Håkan och Ann-charlotte har behållit det som en rolig grej.

– Vi är inrednings­intressera­de båda två och har nog alltid varit, säger Håkan.

På frågan om Ann-charlotte har några favoritmöb­ler eller andra inrednings­detaljer hon är särskilt svag för så visar hon först ett vävt konstverk signerat Lena Larsson, sedan en urna från Rörstrand hon ärvt. Och så nämner hon förstås Jetson-fåtöjerna framför teven – som inte minst Håkan älskar att sitta i.

På ovanvåning­en ryms förutom köket och de två vardagsrum­men även ett sovrum med badrum och walk-incloset plus ytterligar­e en toalett. Dessutom har garaget inretts. Här finns numera ett gästrum.

– När vi flyttade in var fortfarand­e den yngsta av våra barn – vi har två gemensamma pojkar och en var sedan tidigare – rätt ofta hemma. Garaget blev ett bra ställe för honom och hans kompisar att hålla till i, haha.

Huset är byggt i suterräng, och på nedre plan finns bastu, två sovrum, badrum plus två kontor. Både Ann-charlotte och Håkan jobbar en hel del hemifrån. Trädgården är

indelad i olika etage, lummig och grön med två små dammar och ett par olika uteplatser plus ett litet lusthus.

Hur hamnade då makarna Olsson/stenkil i Oskarsdal? Jo, det finns det en helt naturlig förklaring till, även om det är lite rörigt att reda ut det hela i skrift.

Men häng med här: Ann-charlottes morfar var mjölnare, och hans kvarn låg faktiskt på den plats huset hon och maken bor i nu ligger. På granntomte­n låg mjölnarbos­taden, och här bodde Ann-charlotte och Håkan under flera år. Först i slutet på 80-talet rev de mjölnarbos­taden och lät bygga ett nytt hus, i vilket de bodde i fram till 2007.

På granntomte­n hade Ann-charlottes föräldrar redan 1974 låtit bygga den gula tegelvilla som numera är Ann-charlottes och Håkans hem. Kvarnen var då sedan länge borta. Och 2007 valde alltså Ann-charlotte och maken att flytta in i grannhuset, tillika föräldrarn­as gamla bostad, och lämna sin vita villa på granntomte­n.

– Vi valde att skifta hus för att vi tyckte att läget var bättre här, det ligger mer avskilt, mer inne i kvarteret, säger Håkan.

Ann-charlottes morfar, mjölnaren, Axel Berg, var en väldigt framståend­e socialdemo­krat i Varberg.

Han politiska intresse har således gått i arv, även om Ann-charlotte har en helt annan politisk åskådning som moderat kommunstyr­elseordför­ande.

– Jag engagerade mig politiskt för ungefär 20 år sedan. Jag kom på att det var det bästa att göra om man vill skapa förändring, i stället för att bara vara missnöjd.

Trots att huset är stort och trots att Ann-charlotte hunnit bli 67 och Håkan 73 år har de absolut inga planer på att flytta till lägenhet.

– Nej tvärtom, nu har vi två hus istället! Vi har precis byggt en sommarstug­a i Ästad nära Älvasjön. En lägenhet skulle kännas så instängt.

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Ann-charlotte Stenkil och maken Håkan Olsson.
Bild: Annika Karlbom Ann-charlotte Stenkil och maken Håkan Olsson.
 ??  ?? Husets gamla garage har gjorts om till gästrum.
Husets gamla garage har gjorts om till gästrum.
 ??  ?? Enligt Ann-charlotte är det Håkan som har de gröna fingrarna och ansvarar för de många växterna inomhus.
Enligt Ann-charlotte är det Håkan som har de gröna fingrarna och ansvarar för de många växterna inomhus.
 ??  ?? Tavlor som Ann-charlotte gjort själv. Motiven är hämtade från Hallands Nyheters klassiska väderrutor på förstasida­n.
Tavlor som Ann-charlotte gjort själv. Motiven är hämtade från Hallands Nyheters klassiska väderrutor på förstasida­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden