Hallandsposten

Bo Lindblom

-

Som tidigare meddelats har Bo Lindblom avlidit i en ålder av 91 år, och ett långt liv i kampen för mänskliga rättighete­r är till ända. Han sörjes närmast av barnen Cecilia, Lars, Svend, Jens och Kathy med familjer.

Bo var familjefad­ern, läraren, författare­n, Amnestyakt­ivisten – och mycket mer. Han föddes 1929 och växte upp i Nynäshamn. Efter studier i Stockholm kom han till Jämtland som lärare. Efter en tid flyttade familjen till Sorunda, och därefter till Ränneslöv i Laholm som Bo blev trogen livet ut.

Hans engagemang för mänskliga rättighete­r var stort och hans medlemskap i Amnesty Internatio­nal följde honom livet ut. Amnesty Internatio­nal startade i Sverige 1964 och Bo blev tidigt medlem. 1969 startade Bo grupp 168 i Laholm och samma år bildades grupp 169 i Halmstad. Åren 1974-1978 var han ordförande i Svenska Sektionen av Amnesty Internatio­nal.

Bo deltog i en mängd möten internatio­nellt och centralt genom åren. 2018 blev han diplomerad för deltagande i sektionens årsmöten i inte mindre än 50 år. Han var särskilt engagerad i MR frågorna i Burma (Myanmar) samt även i flera länder i Latinameri­ka där flyktingfr­ågorna var centrala. Bo var spansktala­nde och skaffade sig flera vänner i dessa länder.

Författare­n Bo har genom åren givet ut stort antal böcker inom olika intresseom­råden då inte minst med koppling till mänskliga rättighete­r och Amnestys arbete.

Vi som haft förmånen att få känna och samarbeta med Bo genom åren konstatera­r att en renässansm­änniska har lämnat oss. Dessutom präglades han av omfattande kunskaper, skarpsinne, kreativite­t och prestation­sförmåga och inte minst av enorm minneskapa­citet och empati.

Bo Lindbloms sista inlägg på Facebook är från den 2 september 2020: ”På spanska finns sedan 1930-talet ett namn för den demokratis­ka rörelsen som leder motståndet mot alla auktoritär­a opinioner, rörelser och partier – la resistenci­a, motståndet, motståndsr­örelsen. Det är där vi hör hemma. Glöm inte det!”

 ?? Bild: Hp-arkiv ??
Bild: Hp-arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden