Hallandsposten

Skidstjärn­ornas liv är som en ”öppen anstalt” i bubblan

Pandemin tvingar skidlandsl­aget att leva i en bubbla inför säsongssta­rten. Eller som Calle Halfvarsso­n kallar det på skoj ”en öppen anstalt”. – Vi får inte ens gå på affären, säger han.

- Bella Franzén/tt

En ovanlig och oviss skidsäsong väntar. Det svenska landslaget är väl förberett och flera nya regler och restriktio­ner har införts.

Samtidigt har Charlotte Kallas insjuknand­e i covid-19 – hon är på bättringsv­ägen enligt landslagsl­äkaren – skakat om lagkamrate­rna.

På lägret i Bruksvalla­rna ett eget hotell.

– Det har varit väldigt speciellt. Det är mycket restriktio­ner nu om hur vi ska förhålla oss till varandra. Det är handsprit överallt. Vi går bara från hotellet till skidspåret och tränar. Vi får inte ens gå på affären. Det är lite som en öppen anstalt på något vis, säger Calle Halfvarsso­n skämtsamt.

– Det går rätt bra ändå. Vi har dragit det till en extrem nivå, men det är samtidigt en väldigt seriös nivå. Jag som har haft krångel under hösten har inte råd att bli sjuk mer.

Halfvarsso­n har hela karriären varit sjukdomsfö­rföljd och den här säsongen är inget undantag.

Efter en sommar med bra träningsre­sultat

bor de på skulle Halfvarsso­n testa formen i en löptävling på hemmaplan. Tävlingen gick bra. Men efterspele­t knockade honom.

– Träningen har gått så himla bra under hela sommaren och tidig höst. Ända fram till början av oktober när jag körde en löptävling på hemmaplan som gick väldigt bra. Men då drog jag på mig den här sjukdomen direkt efter tävlingen, säger Halfvarsso­n.

Den 31-årige längdstjär­nan berättar att det till en början var som en mild förkylning som sedan satte sig i bihålorna.

– Jag tänkte att det bara skulle bli en vecka som vanligt, men det drog iväg och till slut blev det att jag var i princip utan träning i fyra veckor. Hela oktober blev träningsfr­itt, ligga hemma på soffan bara. Det kommer att bli en speciell resa tillbaka, jag har en bit att gå än.

Till helgen väntar säsongspre­miären i Bruksvalla­rna. Veckan efter startar världscupe­n i Ruka.

Med eller utan Sveriges bäste herråkare?

Det är fortfarand­e oklart. – Formen är inte bra just nu. Jag är inställd på att det kommer bli jobbigt. Efter tävlingen här i ”Bruks” får vi se om det är någon idé att åka till Ruka, säger Calle Halfvarsso­n.

 ?? Bild: Erik Mårtensson ?? Calle Halfvarsso­n och längdlands­laget står inför en oviss säsong.
Bild: Erik Mårtensson Calle Halfvarsso­n och längdlands­laget står inför en oviss säsong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden