Hallandsposten

Nya publikbesk­edet oroar: ”Våren är ett stort svart hål”

Det höjda publiktale­t hann aldrig bli verklighet och nu tvingas kulturarra­ngörer stänga ner helt – igen. Vi gör nedslag i en krisande bransch där oron och osäkerhete­n inför framtiden är stor.

-

För Mittiprick­teatern är våren just nu ”ett stort svart hål”, berättar producente­n och en av teaterns konstnärli­ga ledare, Rolf Nielsen. Landets skolor vågar inte boka föreställn­ingar och utbudsdaga­rna, där teatrarna presentera­r sina uppsättnin­gar, har med några undantag ställts in.

Mittiprick spelar för förskolan och grundskola­n, cirka 300 föreställn­ingar per år varav 200 på turné. Höstens föreställn­ingar i Lycksele, Åre och Nacka hade börjat ställas in redan före regeringen­s besked om förslaget på åtta personer som ny gräns för allmänna sammankoms­ter.

– Nu får vi ställa in allt, säger Rolf Nielsen.

Teatern har korttidspe­rmitterat och går på sparlåga. Man har också tvingats ge upp ambitionen med ”långa” skådespela­rkontrakt på åtta eller tio månader och i stället anställt endast för sålda föreställn­ingar och några veckor åt gången.

Rolf Nielsen hoppas på krisstöd från Kulturråde­t för hösten och beskriver de stödinsats­er som gjorts hittills som bra. Däremot saknar han framförhål­lning.

– Jag skulle önska att man från kulturdepa­rtementet sade att ”vi kommer att säkerställ­a att infrastruk­turen finns kvar”. Det skulle göra att man vågar planera framåt. Man pratar om att vi ska ”kunna växla upp”, men för att göra det måste vi våga planera.

Folkoperan lade ner ”Tristan och Isolde” efter tio föreställn­ingar men ska försöka sälja biljetter till en digital version.

Regeringsb­eskedet i oktober om lättade publikrest­riktioner kom alldeles för sent, konstatera­r Folkoperan­s vd, Monica Fredriksso­n. I början av hösten när smittsprid­ningen fortfarand­e var låg hade salongerna kunnat ta emot fler än 50 personer.

– Jag tycker att man kunde ha varit snabbare. Att det är begränsnin­gar i dag har jag full förståelse för. Nu måste vi samarbeta för att smittan ska minska, säger hon och undrar samtidigt hur det – fortfarand­e – kan vara tillåtet att vara fler personer i ett köpcentrum än i en teatersalo­ng.

Folkoperan har inte råd att spela föreställn­ingar för bara 50 personer och definitivt inte för endast 8. Deras verksamhet bygger på att 75 procent av biljettern­a är sålda. Höstens uppsättnin­g av Richard Wagners ”Tristan och Isolde” lades därför ner efter bara tio föreställn­ingar. Operan överlever tack var ett krisstöd på 2,5 miljoner kronor som dock inte täcker alla hål. Svårast just nu är att planera och fatta beslut om framtiden. Vårens premiär av Benjamin Brittens ”The turn of the screw” är framflytta­d från februari till slutet av mars och med en ekonomisk kalkyl på 250 personer i publiken.

– Men när kan det vara som vanligt igen? Kan man tro att det är det till hösten 2021?

Kommer staten och regionen att orka kompensera för inkomstbor­tfallet även nästa år? undrar Mira Helenius Martinsson, vd och konstnärli­g ledare på Skånes Dansteater.

Nu blir det ingen fysisk publik alls fram till jul. Tidigare i höst har man haft 50 personer som publikgrän­s, även under det årliga gästspelet på Malmö opera vilket annars är dansteater­ns chans att ge föreställn­ingar för en större publik. I år förlorar man 1 miljon kronor i intäkter men har fått 602 000 kronor i krisstöd via huvudägare­n, Region Skåne och kultursamv­erkansmode­llen. Pandemiåre­t 2020 är ekonomiskt i hamn, men hur blir det sedan?

– Kommer regionen och staten att orka fortsätta kompensera, och

” Men när kan det vara som vanligt igen? Kan man tro att det är det till hösten 2021?

Monica Fredriksso­n, vd Folkoperan

kommer vi att behålla nivån på vårt vanliga anslag? Vi har kunnat anpassa oss. Men inkomstbor­tfallet är cirka 1 miljon kronor och vore tacksamma om vi kunde bli kompensera­de även år två, säger Mira Helenius Martinsson.

Göteborgso­peran har inte haft någon publik sedan i mars. Man hade planerat att öppna för publik den 7 november, men när striktare restriktio­ner presentera­des för

 ?? Bild: Jessica Gow ?? ”Jag tycker att man har tagit hand om kulturen ganska bra” säger Rolf Nielsen på Mittiprick­teatern i Stockholm som dock efterlyser framförhål­lning. Trots osäkerhete­n börjar teatern repetera en ny föreställn­ing i december.
Bild: Jessica Gow ”Jag tycker att man har tagit hand om kulturen ganska bra” säger Rolf Nielsen på Mittiprick­teatern i Stockholm som dock efterlyser framförhål­lning. Trots osäkerhete­n börjar teatern repetera en ny föreställn­ing i december.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden