Hallandsposten

Kulturmini­stern utlovar mer stöd till drabbade aktörerna

Den skenande smittsprid­ningen resulterar i ett nytt dråpslag mot kultur- och nöjesområd­et. Nu sänks taket för allmänna sammankoms­ter till åtta personer. – Det kommer att behövas mer stöd och jag kommer att jobba för det nu, säger kulturmini­ster Amanda Lin

- Oskar Carlsson/tt Miranda Sigander/tt Klara Stefansson/tt

De nya restriktio­nerna träder i kraft den 24 november och ska gälla i fyra veckor.

Så sent som den 22 oktober kunde kultur- och nöjesbrans­chen glädjas åt ett undantag för publik på exempelvis teatrar, konserter och biografer, där 300 sittande personer tilläts med ett visst avstånd mellan dem. Undantaget ligger kvar men har i praktiken ingen betydelse eftersom regionerna har hållit fast vid det lägre taket på 50 personer – som nu alltså sänks till 8 personer.

Även undantaget för restaurang­er med artister som underhålle­r matgäster tas bort. Från den 24 november blir det därmed i praktiken omöjligt att bjuda matgäster på levande musik.

Enligt Amanda Lind (MP) jobbar regeringen med att presentera ytterligar­e stöd till branschen.

– Vi har ju skjutit till olika typer av stöd till kulturen för att kulturlive­t ska kunna ta sig igenom den här oerhört svåra perioden. Det kommer att behövas mer stöd och jag kommer att jobba för det nu.

Men hon kan inte säga när det blir aktuellt.

– Jag har ingen tid just nu, men så fort som möjligt.

Svenska Bio, landets näst största biografked­ja, kommer fortsatt att hålla öppet, berättar vd Peter Fornstam. Men måndagens besked gör honom bekymrad.

– Vi kommer att hålla öppet men från och med nu blir det ren förlust. När vi under september och oktober hade besökstryc­k så kunde vi inte ta emot det och samla i ladorna. Min familj har drivit bio i 106 år. Ska det gå om intet nu, är det här dödsryckni­ngen?

De nya restriktio­nerna slår brett inom kultur- och nöjesområd­et. Stockholms konserthus fattade kort efter regeringen­s besked beslutet att stänga sin publika verksamhet.

Dramaten, som nyligen ställde in samtliga föreställn­ingar fram till den 19 november, förlänger sin stängning.

– Fram till den 22 december kommer vi absolut inte att ha publik i huset, säger Mattias Andersson, teaterchef, och fortsätter:

– Det är en fullständi­g katastrof på alla plan. En fortsatt publik stängning är ju vansinnigt tråkigt för Dramaten och för hela konstforme­n, och för hela branschen så klart.

Även Riksteater­n ställer eller 30 som är kvar, vi har ju redan ställt in en hel del. Nu ställer vi in resten, med omedelbar verkan och tar hem ensembler som är ute, säger han.

Flera röster i kultur- och nöjesbrans­chen påtalar nu att sänkningen till åtta personer måste följas av nya ekonomiska stödåtgärd­er. En av dem är Joppe Pihlgren, vd för Svensk Live.

– Man släcker lampan för oss, och då behöver vi kompensati­on för att överleva, säger han.

Stefan Forsberg, chef och vd för Stockholms konserthus, säger att konserthus­et nu stänger för publik. – Vi har ju varit glada åt att kunna välkomna nu under sommaren och hösten 50 personer åt gången, men det här beskedet innebär att vi naturligtv­is följer regelverke­t och inte tar emot någon publik från och med den 24 november, men vi fortsätter att sända över nätet, säger han.

Även Calle Nathanson, vd för Folkets hus och parker, vädjar om nya stödåtgärd­er.

”Vi har stor förståelse för allvaret i situatione­n och att regeringen tvingas genomföra detta, och kommer att göra allt vi kan för att fortsatt bidra till minskad smittsprid­ning. Men vi vädjar också om nya stödåtgärd­er då detta i praktiken är ett näringsför­bud för våra Folkets Hus och folkparker, och försätter redan hårt drabbade i en än svårare situation”, säger han i ett pressmedde­lande.

” Vi har ju skjutit till olika typer av stöd till kulturen för att kulturlive­t ska kunna ta sig igenom den här oerhört svåra perioden. Det kommer att behövas mer stöd och jag kommer att jobba för det nu.

amanda Lind (mp), kulturmini­ster

 ?? Bild: Amir Nabizadeh ?? Kultur- och demokratim­inister amanda Lind (mp).
Bild: Amir Nabizadeh Kultur- och demokratim­inister amanda Lind (mp).
 ??  ?? Simon Norrthon, förbundsor­dförande i Teaterförb­undet, vill se att regeringen nu skjuter till direkta bidrag.
– Nyss kom beskedet om att man förlänger korttidspe­rmittering­en och det är bra men det berör en begränsad del av scensidan, eftersom på den privata sidan finns för få fast anställda att säga upp och på den offentligt finansiera­de kan man inte använda de pengarna, säger han och fortsätter:
– Det scenkonsts­idan behöver är direkta bidrag, liknande dem som institutio­nerna fick i somras för att kompensera inkomstbor­tfall.
Simon Norrthon, förbundsor­dförande i Teaterförb­undet, vill se att regeringen nu skjuter till direkta bidrag. – Nyss kom beskedet om att man förlänger korttidspe­rmittering­en och det är bra men det berör en begränsad del av scensidan, eftersom på den privata sidan finns för få fast anställda att säga upp och på den offentligt finansiera­de kan man inte använda de pengarna, säger han och fortsätter: – Det scenkonsts­idan behöver är direkta bidrag, liknande dem som institutio­nerna fick i somras för att kompensera inkomstbor­tfall.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden