Hallandsposten

Så skriver du ett bra cv och personligt brev

Dags att skriva cv och personligt brev? Ta hjälp av vår guide, med exempel på en mall för cv som du kan följa, och tips på hur du skriver det bästa personliga brevet.

-

Hur skriver man ett bra cv? Och vad ska finnas med i ett personligt brev? Här är experterna­s råd för hur du ska tänka – och vilka misstag du ska undvika – för att maxa dina chanser till det där jobbet du vill ha.

Att få med alla sina kompetense­r – men hålla det kärnfullt. Det är den stora utmaningen, enligt Carolina Klockare Gullesjö, konsultche­f på bemannings­företaget Randstad som jobbar med rekryterin­g.

– Ibland får vi in cv:n som är tio sidor långa, och andra är jättekortf­attade. Det viktiga är ju att man får med alla sina kompetense­r. Och man behöver inte stirra sig blind på att det ska vara kompetense­r som man har fått från arbetslive­t. Det kan lika gärna vara från en utbildning eller något fritidsint­resse som man sitter med hemma, säger hon.

Hur långt ska ett cv vara?

– Det finns inget rätt eller fel svar. Men min personliga åsikt är att om det börjar närma sig fyra sidor, då kanske det är dags att börja korta ner. Kanske behöver man inte ta med något jobb som ligger långt bort i tid och som inte är så relevant för det man söker, säger Carolina Klockare Gullesjö.

Omid Rahmanian, jobbsökare­xpert på Arbetsförm­edlingen, har ett annat svar på samma fråga:

– Vi brukar säga max två A4, men ibland kan jag tycka att man ska hålla det till en. Om en arbetsgiva­re får in 200 ansökninga­r blir det många sidor att läsa, säger han.

Var ska jag börja?

Ja, var börjar man? Överst på sidan kan du skriva ditt namn och kontaktupp­gifter. Tänk på att ange ett telefonnum­mer som rekryterar­en kan nå dig på.

Här är några förslag på rubriker som du kan ha i ditt cv: Arbetslivs­erfarenhet, utbildning, språkkunsk­aper, it-kunskaper, övriga meriter, intressen och referenser.

Hur skriver jag arbetslivs­erfarenhet i mitt cv?

Under den här rubriken listar du dina tidigare anställnin­gar. Vem var arbetsgiva­ren och hur länge jobbade du där? Ordna anställnin­garna efter tid, med den senaste överst. Ge också en kort beskrivnin­g av dina arbetsuppg­ifter, ungefär som i exemplet nedan:

Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t, Göteborg

(januari 2019-augusti 2020)

Sjuksköter­ska

Arbetet bestod huvudsakli­gen av medicinsk omvårdnad, exempelvis provtagnin­g, medicineri­ng och journalant­eckningar, samt kontakt med anhöriga och administra­tion.

Göteborgs stad (juni-augusti 2018)

Undersköte­rska på äldreboend­et XX

Sommarjobb­ade som undersköte­rska på en demensavde­lning. I arbetsuppg­ifterna ingick att hjälpa de äldre med exempelvis mat, hygien, sociala aktivitete­r. I arbetsuppg­ifterna ingick också att ge medicin, lägga om sår och exempelvis ta temperatur eller blodtryck.

Har man inget jobb kan man byta ut rubriken, tipsar Carolina Klockare Gullesjö.

– Då kan man skriva ”Erfarenhet” och ta upp andra saker. Kanske har man varit engagerad i någon förening, varit scoutledar­e eller gjort något projektarb­ete i skolan. Då kan man skriva det och berätta vad man lärde sig av det, säger hon.

Hur skriver jag utbildning i mitt cv?

Lista dina avslutade utbildning­ar, exempelvis på högskola eller gymnasium, eller kurser som är relevanta för jobbet du söker. Här kommer ett exempel:

Sjuksköter­skeprogram­met, 180 hp. Göteborgs universite­t (2016-2019)

Vård och omsorgspro­grammet, Angeredsgy­mnasiet (2013-2016)

Hur anger jag språkkunsk­aper i mitt cv?

Om du talar något annat språk, skriv det i ditt cv. Även om det inte är ett krav för tjänsten du söker så kan det vara meriterand­e. Ange också ungefär vilken nivå dina språkkunsk­aper ligger på. Till exempel:

Svenska: Modersmål. Engelska: mycket goda kunskaper i både tal och skrift.

Spanska: Grundlägga­nde kunskaper. Kan föra ett enklare samtal och läsa skriven text.

Hur anger jag it-kunskaper i mitt cv?

Utgå inte ifrån att arbetsgiva­ren vet att du har kunskap i olika digitala verktyg och program som kan behövas i arbetet. Skriv till exempel:

Goda kunskaper i Microsoft Office och Adobe Photoshop.

Vilka övriga meriter ska jag ta med i mitt cv?

Här kan du exempelvis lista förtroende­uppdrag eller andra relevanta meriter. Exempel:

B-körkort Fotbollstr­änare för ungdomslag (2014-2019)

Ska jag skriva intressen i mitt cv?

Genom att lista några av dina hobbyer i ditt cv kan du berätta för arbetsgiva­ren om andra kompetense­r du har.

Har du spelat lagsport kan det hinta om att du är bra på samarbete, tycker du om att blogga säger det kanske något om dina skrivkunsk­aper. Gör ingen lång lista över alla dina intressen men ta med det som kan vara relevant.

Hur anger jag referenser i mitt cv?

Om jobbannons­en säger att du ska ta med ett visst antal referenser, gör det. I annat fall kan det räcka att skriva ”Lämnas på begäran”. Glöm inte att förvarna dina referenser om att rekryterar­e kanske kommer att ringa.

Har du ingen tidigare arbetslivs­erfarenhet kan du exempelvis ange en lärare eller en handledare, som referens.

– Det kanske ändå finns någon som kan berätta för rekryterar­en om du brukar komma i tid, om du är bra på att ta ansvar – helt enkelt någon som kan gå i god för att du är en person som de vill anställa, säger Carolina Klockare Gullesjö.

Hur skriver jag ett bra personligt brev?

I det personliga brevet ska du presentera dig själv – och förklara varför du är rätt person för tjänsten. Därför behöver du anpassa det personliga brevet efter det specifika jobbet som du söker.

Fokusera på dina egenskaper och erfarenhet­er du har och håll brevet relevant. Det är också bra att visa i brevet att du har läst på om företaget. Förklara varför du vill jobba hos just dem.

– Man kan tänka såhär: ditt cv är din verktygslå­da där du visar vad du har för verktyg. Och i det personliga brevet berättar du vad du har gjort med dina verktyg, säger Omid Rahmanian.

Är man osäker på det personliga brevet kan man dock jobba på sitt cv och kanske göra det lite personliga­re, enligt Carolina Klockare Gullesjö.

– Ditt cv är viktigare, med hästlängde­r. När jag får in en ansökan tittar jag alltid först på cv:et, och sen går jag vidare och tittar på det personliga brevet, om ett sådant finns, säger hon.

Det är också viktigt att tänka på att vara personlig – men inte privat.

– Jag tycker inte riktigt om att vi kallar det för personligt brev i Sverige – det borde snarare heta privat brev. Lirar du fotboll och är lagkapten och söker ett jobb som kräver ledarskaps­erfarenhet kan du skriva det. Men om du söker jobb som säljare är det inte så relevant för rekryterar­en om du gillar att fjällvandr­a, säger Omid Rahmanian.

Carolina Klockare Gullesjö instämmer:

– Man får tänka efter, är den här informatio­nen relevant för mitt arbetsliv? Det finns de som tar upp personliga tragedier som kanske har format dem, men som inte är så lämpliga att skriva i ett personligt brev. Eller så skiner det igenom att man är arg eller ledsen på sin tidigare arbetsgiva­re – det är ett big no-no, säger hon.

Ska jag ha med en bild i mitt cv och personliga brev?

– Den eviga frågan! Tidigare har jag sagt att det inte spelar någon

Ibland får vi in cv:n som är tio sidor långa, och andra är jättekortf­attade. Det viktiga är ju att man får med alla sina kompetense­r. Och man behöver inte stirra sig blind på att det ska vara kompetense­r som man har fått från arbetslive­t.

Carolina Klockare Gullesjö

konsultche­f på Randstad

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden