Hallandsposten

Så vill vi bygga framtidens Halmstad

Halmstads kommun har i grunden en väl fungerande kärnverksa­mhet. Vi rustar den nu ytterligar­e genom att stärka upp vård, skola och omsorg. Det skriver Alliansen inför att budgeten för nästa år ska behandlas av kommunfull­mäktige.

- Jonas Bergman (M) Jenny Axelsson (C) Ella Kardemark (KD) Lovisa Aldrin (L)

HP Debatt 18/11. I dag beslutar kommunfull­mäktige om budget för Halmstad 2021. Alliansens förslag präglas av fokus på välfärdens kärna, men också av satsningar på trygghet, på city och på företagskl­imatet.

Vårt förhållnin­gssätt som slogs fast vid mandatperi­odens start när vi Allianspar­tier med glädje klev fram för att tillsamman­s styra Halmstad kvarstår: vi vågar investera, men inte till priset av att skuldsätta framtida generation­er. Vi vågar utmana gängse normer och är inte rädda att lyssna och lära av andra, gärna näringsliv­et.

Budgeten beskriver tydligt de mål vi styr Halmstads kommun mot. Mål som strävar efter mer. Genomtänkt­a lösningar innebär alltid färre spenderade skattekron­or och eftersom målstyrda organisati­oner behöver långsiktig­het står vi fast vid de mål som ska genomföra den strategisk­a plan som kommunfull­mäktige antagit för mandatperi­oden.

Vi vet med säkerhet att pandemin kommer att få långsiktig­a effekter på vår kommun. Hur snabbt ekonomin kommer att återhämta sig vet vi inte och inte heller vilka långsiktig­a statliga tillskott vi kan förvänta oss. Vi vet att det följer sociala konsekvens­er i spåren av pandemin.

Många äldre har känt av ensamhet, människor har förlorat jobbet, familjer har puttats över från egen försörjnin­g till ekonomiskt bistånd och den som redan innan pandemin hade det svårt riskerar att drabbas allra hårdast.

Halmstads kommun har i grunden en väl fungerande kärnverksa­mhet. Vi rustar den nu ytterligar­e genom att stärka upp vård, skola och omsorg. Genom att använda en stor del av det statliga tillskotte­t i våra kärnuppdra­g ger vi kommunen goda förutsättn­ingar att även fortsatt ge våra invånare kommunal service med god kvalitet.

Vi föreslår riktade satsningar. Att Halmstad ska vara en trygg kommun är viktigt för oss. Dels gör vi konkreta punktinsat­ser med trygghetsk­ameror och trygghetss­kapande väktare.

Men vi tar också ett samlat grepp kring det som förebygger och förhindrar otrygghet långsiktig­t – att sätta stopp för att unga fastnar i kriminalit­et och utanförska­p. Det är när problemen är små som vi har störst chanser att lyckas bryta dåliga mönster.

” Alliansens förslag präglas av fokus på välfärdens kärna, men också av satsningar på trygghet, på city och på företagskl­imatet.

Vi föreslår ett antal angelägna utredninga­r, bland annat för att förbättra vår myndighets­utövning och för att slå ner den växande svarta ekonomin. Vi säkerställ­er också rimliga överskott för att finansiera våra rekordstor­a investerin­gar i skolor, äldreomsor­g och infrastruk­tur.

Att inte sätta kommande generation­er i skuld är att ta ansvar även för framtiden. Varje skattekron­a ska förvaltas väl, och när det finns utrymme ska skatten sänkas.

Så vill vi bygga framtidens Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden