Hallandsposten

Ställ om gymnasieun­dervisning­en – innan det är alldeles försent

- Djupt oroad

Coronaviru­set. FHM råder de som kan att jobba hemifrån. Men jag har svårt att förstå varför man inte ser en koppling mellan smittsprid­ningen och skolor. Elever och lärare tvingas mötas i trånga lokaler där avstånd och restriktio­ner är omöjliga att följa.

Vad är tanken då? I min gymnasiesk­ola sitter vi tätt inpå varandra i små klassrum, i korridorer­na trängs 10–30 personer, i matsalen ännu fler.

Distans-/fjärrunder­visning är behövligt i denna situatione­n. På vägen till skolan är det 20–35 personer som trängs i bussar. Samma sak på vägen hem. Det är omöjligt att hålla avstånd. Samtidigt uppmanas man att inte träffa mer än sina närmsta, ändå ska jag trängas med flertals elever från både min, och andra gymnasium, på bussen och senare i en skola med +1200 personer.

Samtidigt som detta är ungdomar ute och festar. Det har funnits fester med över 100 deltagande ungdomar under pandemin. 100 för mycket! Efter detta fick kompisar i skolan corona och spridninge­n av smittan blev ett faktum, det är den än i dag i gymnasiesk­olan. Elever stannar hemma för att de är rädda att bli smittade. Min familj är i riskgrupp, ändå ska jag tvingas gå till skolan och löpa stor risk att bli smittad för att inte missa undervisni­ng.

Okej, att det tillkommit restriktio­ner för skolor. Men vad som inte ses och hörs är hur dessa hanteras av personal och hur de följs i skolans lokaler. Det är omöjligt att följa restriktio­ner på en liten skola med små lokaler. Om restriktio­ner är omöjliga att hålla, vad är meningen att då bedriva undervisni­ng i skolans lokaler?

Om det införs distans-/ fjärrunder­visning igen blir det färre elever på bussarna, det sker ingen smittsprid­ning i skolan, man träffar inte folk man inte brukar träffa. Med min familj i riskgrupp, är jag djupt oroad för hur framtiden ser ut. Skolan är en riskplats, men det är ingen som ser vad som händer på skolorna förutom lärare och elever. Det är dags att ställa om undervisni­ngen för gymnasieel­ever, innan det är alldeles försent. Pandemin är långt ifrån över.

 ?? Bild: Tt/arkiv ?? Om restriktio­ner är omöjliga att hålla, vad är meningen att då bedriva undervisni­ng i skolans lokaler?, frågar sig signaturen ”Djupt oroad”.
Bild: Tt/arkiv Om restriktio­ner är omöjliga att hålla, vad är meningen att då bedriva undervisni­ng i skolans lokaler?, frågar sig signaturen ”Djupt oroad”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden