Hallandsposten

Listan: Här lappar p-vakterna flest bilar

Halmstad: Precis som 2019 är Hamngatan det ställe i kommunen där flest bilar lappats 2020. HP har räknat samman alla parkerings­synder – och kan konstatera att vårens höjning av beloppen som debiteras de skyldiga gör att kommunen på tio månader i år fått i

-

Halmstad: HP har gått igenom årets alla parkerings­synder i Halmstad för att se på vilka gator det lappas flest fordon. Resultatet presentera­s i en karta i dagens tidning.

Vi träffar Benjamin Olsson, gruppchef för parkerings­övervaknin­gen i Halmstad, på gatan där trafikante­rna syndar allra mest beträffand­e parkeringe­n.

Enligt honom finns det flera förklaring­ar till varför just Hamngatan ligger i topp, med 529 lappade fordon på tio månader i år.

– Dels är det närheten till innerstan, att många chansar och tänker att jag hinner med ett ärende. Efteråt säger de att ”jag skulle bara ta ut pengar eller jag skulle bara snabbt in på torget”.

– Dels finns det här många överträdel­ser man kan göra sig skyldig till, säger Benjamin Olsson och pekar på skyltar som visar att det är lastplats, parkering för rörelsehin­drade eller parkering för mc.

Medan vi promenerar utanför Torggarage­t berättar han att många turister sommartid missar skyltar om generella parkerings­förbud och parkerar utmed gatan mittemot garaget.

– En del har till och med betalat biljett, men det hjälper inte. Man måste även kolla upp om det är tilllåtet att stå på en viss plats. Just där blir det för trångt för trafiken om folk skulle parkera längs gatan.

Hur mycket beror den intensiva lappningen av bilar i centrum på att det är smidigt för p-vakterna att promenera runt där?

– Vi har mer fokus på de centrala p-platserna eftersom vi vill ha mycket rotation där. De som vill in till stan och handla måste kunna hitta en plats. Därför behöver vi vara här mycket för att se till så att de som står parkerade gör rätt för sig, menar Benjamin Olsson. Men varför kan det inte bara vara gratis parkering i innerstan, precis som det är på Flygstaden eller Hallarna, så att handlarna i city kunnat klara konkurrens­en bättre?

– Många tycker nog att det vore bra, men då hade förmodlige­n alla som bor eller jobbar centralt tagit alla parkeringa­rna – så då hade det inte blivit några över till dem som ska dit och handla.

På årets tio i topp-lista över platser där flest bilar lappas i Halmstad är Bergsgatan och Sperlingsg­atan de som ligger längst från innerstan. Förra året fanns även Snöstorpsv­ägen med på listan med 216 fall, men i år har där skett en halvering.

– En del av bilfirmorn­a som låg där har stängt, så problemet med bilar som blir stående där har minskat, kommentera­r Benjamin Olsson.

En udda fågel på förra årets lista var Älgvägen i Tylösand, som då hade omkring 200 lappade fordon – men i sommar har

 ??  ?? Hamngatan 529 lappade bilar på tio månader i år. Samma etta som förra året. ”Här finns många olika exempel på hur man parkerar fel”, kommentera­r Benjamin Olsson (läs artikeln).
Hamngatan 529 lappade bilar på tio månader i år. Samma etta som förra året. ”Här finns många olika exempel på hur man parkerar fel”, kommentera­r Benjamin Olsson (läs artikeln).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden