Hallandsposten

Gymnasiern­a ska minska trängseln och hålla öppet

Halmstad: Gymnasiesk­olorna kan pusta ut efter ministrarn­as presskonfe­rens på onsdagen. Den befarade stängninge­n blir inte av. I stället får gymnasiern­a i uppdrag att minska trängseln genom att bland annat anpassa schemalägg­ningen – något som redan praktis

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30

Med tanke på att spridninge­n av covid-19 i Sverige för tillfället är högst bland gymnasieun­gdomar och unga vuxna, befarade många att det skulle handla om en nationell stängning av gymnasier och högskolor när utbildning­sminister Anna Ekström (S) och högskolemi­nister Matilda Ernkrans (S) skulle hålla presskonfe­rens på onsdagen.

– Det som talade emot en stängning var att smittspårn­ingen visat att de flesta som fått covid-19 i den åldern har smittats ute i samhället – inte när de är på skolan, säger Ewa Kristensso­n, chef för utbildning­soch arbetsmark­nadsförval­tningen i Halmstad.

Mycket riktigt hänvisade också minister Ekström till detta när hon motiverade varför det inte blir någon stängning – inte ens tillfällig­t – av landets gymnasier.

– Under vårens stängning var det många som hade svårt med studiemoti­vationen. För dem som lever i fattigdom eller har särskilda behov eller på något annat sätt är utsatt betyder det extra mycket att få undervisni­ng på plats, förklarade ministern och tryckte på hur viktig skolan är för samhällets framtid.

På måndag tar i och för sig regeringen beslutet att gymnasier delvis får lov att gå över till fjärr- eller distansund­ervisning – men direktiven är att i första hand ha närundervi­sning, i andra hand en kombinatio­n och i sista hand gå över till distans.

– Jag har nu gått ut med en förfrågan till gymnasiech­eferna om på vilka sätt de kan minska trängseln ute på skolorna, kommentera­r Ewa Kristensso­n.

Hon pekar på att mycket redan är gjort, samt att förutsättn­ingarna är olika på de enskilda skolorna beroende på lokalernas förutsättn­ingar. Totalt handlar det om cirka 3 300 gymnasieel­ever i Halmstad, fördelade på Kattegatt (1 400), Sannarp (1 150) och Sture (750).

– Vi måste även stämma av med facket, skyddsombu­d och elevskydds­ombud innan vi spikar några ytterligar­e förändring­ar, säger Kristensso­n.

Gymnasiech­ef Cecilia Ek ansvarar för Sannarp, men har genom sin plats i förvaltnin­gsstaben även en övergripan­de insyn i vad som görs på de andra gymnasiern­a.

– De som har yrkesprogr­am har lärt sig mycket sedan vårens nedstängni­ng. Vi vet nu att det går att dela upp klasser i mindre grupper och turas om att köra praktiska moment i stora salar, säger hon som ett exempel.

– Det som är speciellt med Sannarp är de långa, smala korridorer­na, fortsätter hon och pekar på att de har riktlinjer om att hålla till höger och inte gå i bredd samt att klassrumme­n är olåsta så att det inte blir köbildning om alla ska in på en gång.

Genom att varje klass har så mycket som möjligt av sina lektioner knutna till ett visst klassrum undviks onödig förflyttni­ng i korridorer­na.

– Delvis får vi nog gå över till distansund­ervisning igen, men det ska inte vara så hela tiden för någon. Man kanske delar upp klassen och turas om att vara hemma delar av dagen eller delar av veckan, förklarar Cecilia Ek och pratar också om möjlighete­rna att kunna vara på plats årskursvis.

– Så mycket som möjligt vill vi att eleverna ska kunna få sin rätt till undervisni­ng i skolan uppfylld, säger Cecilia Ek.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? På Sannarpsgy­mnasiet försöker man undvika trängsel i korridorer­na genom att anpassa schemalägg­ningen.
Bild: Jari Välitalo På Sannarpsgy­mnasiet försöker man undvika trängsel i korridorer­na genom att anpassa schemalägg­ningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden