Hallandsposten

Alliansens vilja att styra får hård kritik

Halmstad: Alliansen har för avsikt att fortsätta styra kommunen – med S budget. – Allianssty­ret är intakt, vi har inga planer på att bjuda in till samtal om samarbete, säger Jonas Bergman (M). Beskedet får hård kritik av Stefan Pålsson (S).

- Cecilia Welin Michael Larsson

Direkt efter avslutat budgetfull­mäktige gav Jonas Bergman klara besked å Alliansens vägnar.

– Vi tycker att det är tråkigt att vår budget inte gick igenom, men vi är ett Allianssty­re och vi kommer att fortsätta vara det. Nu får vi bara hantera att vi har en annan budget, som i stora delar ändå är kopierad av vår, säger Jonas Bergman.

Det låter som att ni inte är öppna för samarbete med andra partier?

– Nej. Allianssty­ret är intakt. I våras sträckte vi väldigt tydlig ut handen till samtliga partier om att vi kunde ha gjort något tillsamman­s. Där var S snabbast ut med att säga nej tack. Så vi tycker att vi har tagit vårt fulla ansvar.

Så med andra ord ser det ut som att det blir en repris av 2016, då S-budgeten också vann och det hela slutade med att Alliansen styrde med den?

– Ja, det blir en repris, säger Jonas Bergman.

Vad är det egentligen för mening att styra med ett annat partis budget?

– Stora delar av politiken är ju gemensam och vi har fortfarand­e egen majoritet i flera stora nämnder. Politik sker på så många andra sätt än bara budgeten, det finns många sätt att forma politiken, säger Jonas Bergman.

Beskedet att Alliansen har för avsikt att styra vidare, oförändrat, med en S-budget får hård kritik av Stefan Pålsson. Han kallar utspelet för ”djupt odemokrati­skt”.

– Jonas Bergman nedvärdera­r vårt demokratis­kt valda högsta organ – kommunfull­mäktige. Det är djupt odemokrati­skt att sitta kvar vid styret med någon annans budget. Det enda som kan försvara att de gör det, är om de kan redogöra för ett nytt underlag med partier som stödjer deras politik. Detta måste Bergman redogöra för, säger Stefan Pålsson.

Angående Bergmans (M) uttalande, om att S-budgeten i stora delar är kopierad från Alliansens förslag, rasar Pålsson:

– Deras alternativ innehåller en skattesänk­ning som under planperiod­en innebär 125 miljoner kronor i minskade intäkter. Vi lägger utöver dessa 125 miljoner ytterligar­e 100-tals miljoner på kommunens verksamhet. Hur har han mage att hävda att detta är obetydliga skillnader?, säger Pålsson.

Stefan Pålsson anser heller inte att man kan jämföra dagens situation med den 2016 – då Alliansen styrde vidare med en S-budget.

– Den avgörande skillnaden är att Carl Fredrik Graf (M) efter mötet redogjorde för en ny konstellat­ion, tillsamman­s med två politiska vildar (två före detta Spi-ledamöter, HP:S anmärkning), som utgjorde en majoritet. Det är just en sådan redogörels­e vi kräver Alliansen på. Hur tänker de få igenom sin politik? säger han.

Även Fabio Ishaq (SD) är kritisk. – Som jag ser det har Alliansen två alternativ, antingen samarbetar de med oss eller med S. Väljer de inget så kommer Jonas Bergman att sitta som en moderator i stället för en moderat och genomföra andras vilja.

Jonas Bergman svarar så här på kritiken:

– Det finns en majoritet som bildats i dag. Det är de fyra partier som står bakom budgeten, SD, S, V och MP. De har all möjlighet att sätta sig vid förhandlin­gsbordet och fundera på hur man gemensamt vill styra. Skulle de fyra komma överens om ett styre så hamnar situatione­n i ett annat läge som man får ta ställning till då.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Jonas Bergman (M) säger att Alliansen planerar att fortsätta styra på egen hand trots att S-budgeten klubbades.
Bild: Jari Välitalo Jonas Bergman (M) säger att Alliansen planerar att fortsätta styra på egen hand trots att S-budgeten klubbades.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden