Hallandsposten

Grisbonden­s förklaring till massdöd: ”Obalans”

Halmstad: Grisbonden och lantbruksp­rofilen som åtalats efter att 129 avlidna grisar hittats på en gård i Halmstad förklarar massdöden med att han led av svår psykisk stress vid tiden. Huruvida han faktiskt avlivade grisarna eller om de övergavs för att ät

- Povel Arwidson pa@hallandspo­sten.se 010-471 51 28

Den åtalade grisuppföd­aren är välkänd inom jordbruksk­retsar och har kopplingar till både Centerpart­iet i Halmstad och Lantbrukar­nas riksförbun­d. Det var efter en anonym anmälan i augusti 2019 som länsstyrel­sen och polisen hittade 129 döda grisar på en gård utanför Halmstad.

Förruttnel­sen av grisarna var så omfattande och långt gången att huvudsakli­gen ben fanns kvar vid länsstyrel­sens tillslag och grisarna tros ha legat i stallet i flera månader.

Lantbruksp­rofilen står nu åtalad för djurplåger­i vid Halmstads tingsrätt där versionern­a kring hur grisarna dött går isär.

Den åtalade har huvudsakli­gen drivit uppfödning av smågrisar som sedan sålts vidare till ett slakteri. När ett antal grisar refuserats av slakteriet på grund av en eller annan defekt hyrde han stallet i fråga för att ändå föda upp dem i hopp om att göra vinst på dem.

Kammaråkla­gare Jörgen Bengtsson menar att lantbruksp­rofilen övergav grisarna för att dö när han hamnade i ekonomiska problem efter den svåra sommaren 2018. Bengtsson påminner hur torkan gjorde att kostnadern­a för djurproduk­tion skenade och att grisarna blev en skuldpost snarare än en tillgång. Han redogör också för att avlivning och destruktio­n av grisar innebär en stor kostnad.

Spridda skelettdel­ar i stallet bevisar att grisarna lämnats utan mat för att svälta ihjäl, enligt åklagaren.

– Det enda som kan ha orsakat spridda skallar och revben är att grisar dött i olika hastighet och att de sent överlevand­e har hållit sig vid liv genom att äta på döda grisar. Det finns inga råttor eller andra smådjur som kan flytta runt på grisskalla­r, det har grisarna själva gjort, säger Jörgen Bengtsson.

Att flertalet skallar kontroller­ats och att inget spår efter bultpistol syns ska också styrka att lantbruksp­rofilen aldrig avlivade grisarna.

Det menar han dock själv att han gjorde. Han säger att han dock gjorde det på ett felaktigt sätt, i nacken snarare än i pannan, och att det är därför inte spår syns på skallarna.

– Jag vet hur man ska göra men jag gjorde fel och det har jag erkänt. Det var en börda att se de här grisarna, alternativ­et var att försöka avliva dem och jag gjorde så gott jag kunde, säger den åtalade i rätten.

Han förklarar den felaktiga avlivninge­n med den stora stress han befann sig i efter sommaren 2018.

– Nästan hela skörden torkade bort. Stresspåsl­aget blev stort när intäkterna uteblev och bankerna knackade på. Jag var i en bubbla, ett kaos med miljoner tankar. Jag kan knappt redogöra för vad jag gjorde vid tiden, jag var i obalans, säger han och berättar att han sålt sin gård och nu i princip helt lämnat lantbruket.

När han konfronter­as med bilderna på de spridda skelettdel­arna medger han också att han måste ha missat några grisar när han var där och avlivade dem. Att inte några tomhylsor från bultpistol­en hittades i stallet förklarar han med att han stoppade dem på sig under tiden.

Flera vittnen hördes även under tisdagens rättegång, bland annat en polis och en veterinär från länsstyrel­sen som var där vid tillslaget förra sommaren.

Polisen menar att den åtalade vid tillslaget ändrade sin historia efterhand och att hans förklaring­ar kändes som efterhands­konstrukti­oner.

Veterinäre­n berättar att han även försökte titta på nackkotorn­a hos några grisskelet­t för att se om det kunde stämma att lantbrukar­en sköt dem i nacken, men inte heller där hittade han spår. Han säger också att det är osannolikt att den åtalade själv lyckats hantera både brems och bultpistol ensam och avliva 129 grisar på en förmiddag.

Även Charlotte Berg, professor och forskare vid Sveriges Lantbruksu­niversitet hördes kring metoden för den påstådda avlivninge­n.

– Att skjuta grisar i nacken är ingen tillåten metod och det har vad jag vet aldrig gjorts. Bultpistol är bedövnings­medlet innan man avlivar grisen genom att skära av halspulsåd­ern och man måste skjuta mot hårt ben för att skapa hjärnskakn­ingen som gör grisen medvetslös. Det vore kraftigt smärtsamt att få en bult i kroppen utan att bli medvetslös, säger Berg.

Lantbruksp­rofilen erkänner brott mot djurskydds­lagen på grund av felaktig avlivning men nekade initialt till djurplåger­i.

Efter att han sagt att han måste ha missat att avliva några grisar säger hans advokat Lars Brandel att han ”delvis erkänner” även det. Men Brandel trycker också på det faktum att det objektivt sett inte gått att fastställa grisarnas dödsorsak.

Åklagaren yrkar på fängelsest­raff med tanke på mängden djur som tagit skada av agerandet. Lantbruksp­rofilens dom faller den 24 november.

” Alternativ­et var att försöka avliva dem och jag gjorde så gott jag kunde.

Den åtalade

 ?? Bild: Ur polisens förundersö­kning ?? I augusti 2019 hittades 129 döda grisar på en gård utanför Halmstad. Under tisdagen hölls rättegånge­n mot den lantbruksp­rofil som står åtalad för djurplåger­i. Bilden är ett montage.
Bild: Ur polisens förundersö­kning I augusti 2019 hittades 129 döda grisar på en gård utanför Halmstad. Under tisdagen hölls rättegånge­n mot den lantbruksp­rofil som står åtalad för djurplåger­i. Bilden är ett montage.
 ??  ?? Förruttnel­sen hos grisarna som hittades var så långt gången att det inte har gått att fastställa exakt hur eller när grisarna dött.
Förruttnel­sen hos grisarna som hittades var så långt gången att det inte har gått att fastställa exakt hur eller när grisarna dött.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden