Hallandsposten

Klartecken för övervaknin­g i stadshuset

Laholm: Laholms kommun får tillstånd att kameraöver­vaka medborgars­ervice. Reino Jacobsson hoppas att tekniken och kameran kan vara på plats om någon månad.

- Evelina Gunnarsson eg@hallandspo­sten.se 010-471 50 54

Laholms kommun ansökte i somras om att få sätta upp en övervaknin­gskamera i stadshuset­s entré där medborgars­ervice sitter.

Anledninge­n är det allt hårdare klimatet och syftet skulle vara att förebygga, förhindra och kunna utreda eventuella våldsbrott som sker när medborgars­ervice tar emot allmänhete­n.

I ansökan skriver kommunen att polisen tidigare fått åka till platsen för att gripa, omhänderta eller avlägsna personer samt att personer har uppträtt hotfullt mot personalen på medborgars­ervice.

Nu har Datainspek­tionen godkänt kommunens ansökan om att sätta upp en fast monterad kamera som ska vara riktad mot medborgars­ervice disk.

Kameran kommer vara aktiv under de tider då receptione­n är öppen för allmänhete­n och kommer endast användas när överfallsl­armet är aktiverat. Reino Jacobsson, enhetschef för medborgars­ervice på kommunen, hoppas att kameran är uppe om en eller några månader.

– Nu ska det köpas in grejer och sen ska det kopplas ihop med överfallsl­armet och servrarna så att det som är filmat sparas med sekretess, säger Reino Jacobsson.

Han vill också betona integritet­en hos privatpers­onerna som besöker medborgars­ervice.

– Integritet­en är i högsta grad uppfylld eftersom kameran bara är aktiverad när vi sätter igång den och när det blir en hotfull situation, säger Reino Jacobsson.

 ?? Bild: Evelina Gunnarsson ?? I hörnet bakom Malin och Jeanette Poulsen kommer en kamera sättas upp för att förebygga och utreda eventuella våldsbrott på kommunens medborgars­ervice.
Bild: Evelina Gunnarsson I hörnet bakom Malin och Jeanette Poulsen kommer en kamera sättas upp för att förebygga och utreda eventuella våldsbrott på kommunens medborgars­ervice.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden