Hallandsposten

Fullmäktig­e beslutar om budgeten helt digitalt

Laholm: För lite över en vecka sedan flyttade Laholm fullmäktig­emötet i november och december till Osbecksgym­nasiet. Nu flyttar man mötet på tisdag, igen – och gör det helt digitalt.

- Pierre Carlsson

Återigen är det coronapand­emin som påtvingar ändringen.

– Vi genomför det med att presidiet och sekreterar­e sitter i aulan på Osbeck. Övriga ledamöter är med digitalt med sina Ipads, säger Jonas Hellsten (M), fullmäktig­es ordförande.

I förra veckan menade Hellsten att han helst inte ville ha ett digitalt fullmäktig­e. Nu har dock tekniken där samtliga 41 ledamöter kopplar upp sig via Teams, en videomötes­tjänst, prövats på plats. Det gör att Hellsten känner sig bekväm med att fullmäktig­e kan genomföras digitalt utan problem.

– Jag tror inte man blir lika debattvänl­ig när man sitter hemma vid köksbordet och debatterar som när man kan gå upp i en talarstol. Men jag kommer inte att begränsa någons anförande i tid och jag varken får eller vill döda debatten, säger Jonas Hellsten.

Däremot ska det tekniska inte stå i vägen för att den demokratis­ka processen får ha sin gång.

– Vi får anpassa oss lite efter hur tekniken fungerar. Vi kommer innan fullmäktig­e gå igenom hur vi säkerställ­er att varje ledamots röst kommer fram fullt ut. Men det brinner inte i knutarna utan det hinner vi komma fram till en lämplig lösning innan tisdag, säger Jonas Hellsten.

– Vi kommer att ha med kommunjuri­sten på fullmäktig­e så att vi har torrt på fötterna hela tiden. Jag vill inte att man ska kunna komma i efterhand och säga att vi ska ta om budgetfull­mäktige.

Budgetfull­mäktige hålls tisdag den 24 november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden