Hallandsposten

Känslosam konstnär belönas med stipendium

Laholm: Efter bara två år som konstnär belönas Ränneslövs­bon Sussanne Snoeck med Kirke Ralph-stipendiet. Nu kan hennes dansare skådas på Delihallen.

- Evelina Gunnarsson eg@hallandspo­sten.se 010-471 50 54

Konstnären Sussanne Snoeck är uppvuxen i Holland med en mamma från Halmstad och en holländsk pappa. Sina somrar spenderade hon i sommarstug­an i Mellbystra­nd och för tre år sedan bestämde hon sig för att flytta bopålarna från Holland till Ränneslöv.

– Min familj köpte ett sommarhus i Ränneslöv för 14 år sedan och 2014 bestämde vi oss för att flytta hit. Det var ”follow the heart” och nu känns det som om cirkeln är sluten, säger Sussanne Snoeck.

För två år sedan började hon ägna sig åt konst. Därefter har det gått fort. I förra veckan blev hon den tredje konstnären att få ta emot Kirke Ralp- stipendiet på Delihallen i Laholm.

– Det känns jätteskönt. Det känns som en bekräftels­e för det var inte så längesedan jag satsade på keramik och konst. Det första året jag satsade var jag med på tre bedömda utställnin­gar och nu får jag ett stipendium, det hade jag inte förväntat mig. dem, då blir jag glad, säger Sussanne Snoeck.

På senare har hon gjort flera skulpturer i brons föreställa­nde dansare.

– Jag gillar det uttrycksfu­lla i kroppen när man dansar.

Det började med keramik och via en kurs i fjol upptäckte hon måleri.

– Jag har kommit fram till att jag vill uttrycka porträtt, människor, känslor och ögonen som är själens spegel. Eyes never lie, säger Sussanne Snoeck.

Sussanne Snoeck arbetar också med att skapa ett större nätverk för att få fler i Laholms- och Halmstadom­rådet att uppskatta och ta till sig konst. Hon hoppas att fler ger sig ut och tittar på konst såväl nu som i vår då Konstrunda­n i Halland går av stapeln.

– Jag vill lyfta mer konst på olika platser. Kanske att folk uppskattar det och kommer förbi och tittar på konsten i den tiden vi lever i nu.

Vinstsumma­n på 5 000 kronor ska investeras i en ny, större ugn. I vinsten ingick också en utställnin­g på Delihallen där några av hennes dansare i brons, plus några tavlor, kan skådas av allmänhete­n till och med den 27 november.

” Jag gillar det uttrycksfu­lla i kroppen när man dansar.

Sussanne Snoeck, konstnär

 ?? Bild: Kenny Hjälte ?? Sussanne Snoeck ställde i oktober ut på Gamla Rådhuset tillsamman­s med tre andra konstnärer. Hon vill med sitt nätverk lyfta konsten på flera olika platser i Laholm.
Bild: Kenny Hjälte Sussanne Snoeck ställde i oktober ut på Gamla Rådhuset tillsamman­s med tre andra konstnärer. Hon vill med sitt nätverk lyfta konsten på flera olika platser i Laholm.
 ?? Bild: Ulrika Träff ?? I förra veckan delade Daniel och Catharina Sanjay ut Kirke Ralph-stipendiet till Sussanne Snoeck. Stipendiet var konstnären­s trots att hon bara varit verksam i två år.
Bild: Ulrika Träff I förra veckan delade Daniel och Catharina Sanjay ut Kirke Ralph-stipendiet till Sussanne Snoeck. Stipendiet var konstnären­s trots att hon bara varit verksam i två år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden