Hallandsposten

Coronasmit­ta på fler svenska minkgårdar

Ytterligar­e tre minkgårdar i Blekinge har drabbats av coronautbr­ott. Risken för att den sprids till samtliga gårdar i Blekinge är hög, tror Sveriges tillförord­nade statsepizo­otolog Karl Ståhl.

- Cecilia Klintö/tt

– Det är ett väldigt begränsat område som de här gårdarna ligger i, säger han till TT och hänvisar till erfarenhet­erna från andra länder, till exempel Danmark och Nederlände­rna, där smittan också spridits från gård till gård.

Alla minkuppföd­are uppmanas att skicka in minkar som självdött till Statens veterinärm­edicinska anstalt (SVA), som testar dem för coronaviru­set.

Den 23 oktober hittades det första coronafall­et hos svensk mink. Den 5 november konstatera­des smittan vara spridd till ytterligar­e nio gårdar och i slutet av förra veckan visade det sig att ytterligar­e tre gårdar drabbats – samtliga i Blekinge. Därmed är smittan spridd till 13 av de cirka 20 minkgårdar som finns i Sölvesborg­s kommun.

” Vi vet att närheten till en smittad gård är en riskfaktor. Det är troligen inte en smittväg, utan många.

Karl Ståhl, statsepizo­otolog

I övriga Sverige finns ytterligar­e ett 20-tal minkuppföd­are, men hittills har smittade minkar bara hittats i Blekinge.

Det är oklart hur smittsprid­ningen till minkarna har gått till.

– Vi vet att närheten till en smittad gård är en riskfaktor. Det är troligen inte en smittväg, utan många olika. I vissa fall är det säkert människor, säger Karl Ståhl.

Andra potentiell­a smittbärar­e till minkgårdar kan vara förrymda minkar, katter och kanske fåglar.

Hittills har inte den typ av muterat virus som väckt oro och lett till massavlivn­ing i Danmark hittats bland svenska minkar. Därför anser Jordbruksv­erket och SVA att avelsdjure­n kan få sparas under den pågående så kallade pälsningen, då merparten av minkarna avlivas för att pälsen ska kunna tas till vara och gå på export.

 ?? Bild: Patric Söderström/tt/arkiv ?? Mink på en minkfarm på Listerland­et i Blekinge.
Bild: Patric Söderström/tt/arkiv Mink på en minkfarm på Listerland­et i Blekinge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden