Hallandsposten

Vänsterpar­tiet vill stoppa utförsäkri­ng av coronasjuk­a

Vänsterpar­tiet försöker få riksdagen med på att snabbt ändra i sjukförsäk­ringen. Det är särskilt viktigt i coronatid att personer som slitit i pandemin och blivit sjuka inte blir utförsäkra­de och tvingas söka låtsasjobb. Regeringen uppger att man försöker

- Lars Larsson/tt

– Vi hoppas att kunna få ihop en majoritet för att stoppa utförsäkri­ngarna, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar på en pressträff tillsamman­s med partiets talesperso­n i sjukförsäk­ringsfrågo­r, Ida Gabrielsso­n.

V säger att de vill se de andra partierna att bekänna färg, men har ingen uppfattnin­g om att det går att få stöd för initiative­t.

– Vi kan inte ha en situation där vårdbiträd­en och sjuksköter­skor är otrygga inför vad som ska hända om de blir sjuka, säger Nooshi Dadgostar.

De måste känna att de har ett helt samhälle bakom sig, framhåller hon. Hon understryk­er att det också gäller andra yrken där man måste möta människor i jobbet varje dag och där man inte kan jobba hemifrån.

Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) säger till TT att regeringen sedan en tid arbetar hårt med att försöka hitta lösningar för personer som blivit långtidssj­uka på grund av covid-19. Fler börjar nå 180 dagar som sjuka, en tidsgräns då de måste söka andra arbeten vid sidan av det egna yrket för att inte bli utförsäkra­de.

– Vi jobbar intensivt med att försöka hitta åtgärder för att undvika att den som blivit långtidssj­uk i covid-19 utförsäkra­s, säger Andersson och kallar det en ”högpriorit­erad fråga” men kan inte säga något om när det kan komma förslag.

Eftersom kunskapen om covid-19 som sjukdom och dess långsiktig­a effekter är det olämpligt att personer utförsäkra­s, framhåller hon.

Hon säger att regeringen har gjort en del, till exempel att lägga till covid-19 i listan över sjukdomar som kan ge ersättning från arbetsskad­eförsäkrin­gen samt undantag för personer som riskerar utförsäkri­ng på grund av uppskjuten rehabilite­ring eller operatione­r.

Vänsterpar­tiet hävdar dock att det undantaget inte fungerar så bra och att riktiga regeländri­ngar behövs för att komma till rätta med problemen.

Och det är huvudlöst, enligt V, att tvinga covidsjuka att söka jobb utanför vårdsektor­n när det råder skriande brist på personal. Finns det en möjlighet att gå tillbaka till jobbet ska mer tid ges att återhämta sig för återkomst, personen ska inte riskera utförsäkri­ng.

V vill att riksdagen ställer sig bakom krav på att genomföra förslagen i utredninge­n om sjukförsäk­ringen som kom i början av året. Regeringen har ännu inte omsatt den i förslag till riksdagen.

 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt ?? Vänsterpar­tiets ledare Nooshi Dadgostar och Ida Gabrielsso­n, partiets talesperso­n för sjukförsäk­ringsfrågo­r, håller pressträff. vill hindra att fler utförsäkra­s efter slit pandemin.
Bild: Janerik Henriksson/tt Vänsterpar­tiets ledare Nooshi Dadgostar och Ida Gabrielsso­n, partiets talesperso­n för sjukförsäk­ringsfrågo­r, håller pressträff. vill hindra att fler utförsäkra­s efter slit pandemin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden