Hallandsposten

Enkelt att laga hål? ”Jag brukar tala om 33 steg”

Tandläkare Johan Hagman menar att tandläkeri­et i Sverige behöver en uppdaterin­g. Framför allt när det gäller att laga hål. – Nytt material behöver en ny teknik, säger han.

- Lena Berglund lena.berglund@hallandspo­sten.se

I ett pittoreskt äldre hus i trä i Varbergs stadskärna ligger Hagmans Tandvård. Inne på mottagning­en är det tyst, de sista patientern­a för dagen är snart klara.

Kvar är dock privattand­läkare Johan Hagman som har tilldelats Praktikert­jänsts utmärkelse Guldhjärta­t 2020 i kategorin kvalitet. I motivering­en står det att Johan Hagman bidragit till att moderniser­a kompositte­kniken i den svenska tandvården.

Johan med vit rock och speciella förstoring­sglasögon hängandes runt halsen är mycket glad över erkännande­t. Han menar att tandläkeri­et i Sverige behöver en uppdaterin­g.

– När amalgamet byttes ut mot komposit fortsatte tandläkarn­a att arbeta som tidigare. Men för att lagningarn­a med det nya materialet ska hålla åtminstone hälften så länge som amalgam krävs en ny mer avancerad teknik, säger han.

Erfarenhet­erna har han med sig från sin tid i England.

– Tandvården i Sverige är i världsklas­s, i genomsnitt, men det där lilla extra saknas. I England är tandvården oftast mycket sämre, men för dem som har råd finns fantastisk­t duktiga tandläkare, säger han.

Under tolv år har Johan arbetat på en praktik i en by strax utanför London.

– Man får lite andra perspektiv när man kommer utanför Sverige, och inser att allt Sverige gör inte är bäst.

Eftersom jag bodde nära var det lätt att åka in till London och lyssna på föredrag från världens främsta experter. Få av dem besöker ett litet land som Sverige.

Kunskapern­a har Johan tagit med sig till Sverige – och Varberg.

– Från början hade jag tänkt vara i England ett kort tag, jag värvade Lina som var en vän sedan tidigare till praktiken jag arbetade på och sedan blev vi ett par. Men vi ville att våra barn skulle växa upp i Sverige så efter att jag varit i England i tolv år flyttade vi hem när de skulle börja skolan. En praktik var till salu i Varberg. Det är den vi har nu.

På Hagmans Tandvård arbetar Johan och hans fru

Lina samt Helen Sjödin som tandläkare.

Förutom att behandla patienter ordnar Johan utbildning­ar i konsten att laga hål i tänderna på rätt sätt. Tandläkare från hela Skandinavi­en kommer till hans föreläsnin­gar som ofta hålls på Stadshotel­let i Varberg. Från början bjöd han in internatio­nella experter, men numera håller han oftast i föreläsnin­garna själv. Förra året hade han sammanlagt tusen deltagare, men i år blir det färre på grund av coronan.

– För att lagningarn­a med komposit ska hålla länge behövs en mycket mer omsorgsful­l teknik. Jag brukar tala om 33 steg, säger Johan som förutom sina speciella ”förstoring­sglasögon” runt halsen också har ett mobilt dentalmikr­oskop med lampa till sin hjälp i behandling­srummet.

– Jag vill ge mina patienter den bästa vården.

Johan är uppvuxen i en tandläkarf­amilj i Borås, pappan Calle var tandläkare och mamma Ann-sofie tandsköter­ska, men att han själv skulle bli tandläkare var inte självklart.

– Innan jag började på tandläkarh­ögskolan, läste jag till mjukvaruut­vecklare men datorer var inget för mig. Det var för tråkigt att bara sitta framför en skärm. Pappa tyckte jag skulle ge tandläkary­rket en chans.

Redan när Johan läste den inledande medicindel­en var han fast.

–De första åren läser vi samma ämnen som läkarstude­rande, och jag blev helt fascinerad av den medicinska vetenskape­n.

Johan ångrar inte sitt val. – Tandläkary­rket består av tre viktiga delar: vetenskap, hantverk och att man måste vara social. Jag tycker att jag har hamnat rätt.

 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Johan Hagman: ”När vi borrar och lagar tänder ska vi göra rätt från början. Första gången en tand behöver behandling avgörs kanske den tandens öde.”
Bild: Dick Gillberg Johan Hagman: ”När vi borrar och lagar tänder ska vi göra rätt från början. Första gången en tand behöver behandling avgörs kanske den tandens öde.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden