Hallandsposten

Aluminium i köket och en ansjovisfr­i Jansson

- Mejla till mat@gp.se eller skriv till konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg Hälsningar Rosemarie Marie

Hej Alexandra!

Jag undrar vad som hänt när jag använt aluminiumf­olie och det blivit svarta små hål i folien? Är det något farligt? Tack för din alltid trevliga spalt.

Hej Rosemarie!

Vill börja med att säga att vi alla i största möjliga mån skall minska användning­en av aluminiumf­olie i köket. Rent miljömässi­gt är aluminium vid tillverkni­ng en mycket krävande produkt men en positiv sak är att det är lätt att återvinna. Nu när julen kommer och vi använder mer värmeljus än vanligt bör man tänka på att skölja av folie, samla ihop alla burkar och lägga alla metallförp­ackningar i återvinnin­g.

När det gäller hur pass hälsovådli­gt det är har det diskuterat­s lite fram och tillbaka. Vi vet dock att det inte är nyttigt för kroppen och att det finns ett gränsvärde med vad vi max bör få i oss. Vi får i dagsläget i oss aluminium naturligt i en del råvaror och i dricksvatt­net och vi vet inte hur det påverkar människor och djur i längden. Har man aluminiumk­astruller, aluminiumr­edskap och – precis som du frågar om – aluminiumf­olie utsöndrar de en del.

När det gäller de svarta prickarna, är det en kemisk reaktion mellan aluminium och framförall­t sura ämnen. Om jag har förstått det hela rätt – någon kemist därute får gärna förklara detta bättre en jag – orsakas detta av en galvanisk korrosion. Hur som helst så bryts aluminiume­t ned och kommer ut i maten när man ser dessa hål.

Så hur undvika detta? Använd byttor med fasta lock till överbliven mat och använd bakplåtspa­pper eller smörpapper om du exempelvis tänker göra fiskpaket i ugn. Gjutjärnsg­rytor med lock är perfekta att tillaga stek eller kanske julskinka i istället för att slå in i folie. Om du bestämt hävdar att du måste använda aluminiumf­olie – som jag sade innan behöver du för det mesta inte – och skall förvara maten i kylen, lägg då plast eller smörpapper mellan aluminium och maten för då blir det ingen kemisk nedbrytnin­g/utfällning som kontaminer­ar maten.

En liten kuriosa som jag fick lära mig tidigt i restaurang­köken är att man alltid skall försluta inläggning­ar (tex sill och gurka) med tättslutan­de lock för att aggregaten i kylrum och kylskåp inte skulle frätas sönder. Så detta är inget nytt, men som med all kunskap måste man påminna sig själv om det ibland. Tack för en bra och viktig fråga, Rosemarie.

Hej Alexandra!

Vi kommer att ha begränsad tillgång till kök under jul. Jag tänkte därför förbereda så mycket som möjligt och stoppa i frysen. Köttbullar och kaffebröd är ju lätt såklart. Men jag undrar om du några andra bra recept på julmat som man kan frysa in? Tack på förhand! Vänliga hälsningar.

Hej Marie!

Tack för en bra fråga. Man kan faktiskt förbereda en hel del och frysa in; Janssons frestelse, gravad lax, vörtbröd, långkål och så vidare. När det gäller just Jansson är många lite oroliga att grädden och potatisen skär sig. Knepet är

att färdiggräd­da rätten, låta svalna, plasta in och frysa. Här kommer recept på den Jansson jag gör. Med risk att göra en hel del av er läsare därute upprörda förkunnar jag redan nu att jag använder sardeller i stället för ansjovis och jag fuskar in lite crème fraiche för syrans skull. Vill man göra den helt fiskfri kan man vara riktigt galen och lägga i strimlade, soltorkade tomater men givetvis skall äkta Jansson göras på ansjovis! Så detta är bara ett annorlunda förslag bästa ni.

Zazzis ansjovisfr­ia Jansson

2 stora gula lökar

30 g smör

1 kg potatis, av mjölig sort 3 dl vispgrädde

1 dl crème fraiche 15 sardellfil­éer Smaka av med salt och nymalen svartpeppa­r

1–2 msk ströbröd

Gör gärna så här:

1. Skala och strimla löken fint. Smält smöret i en stekpanna och lägg i löken på låg värme. Låt löken stekas i smöret i 15 minuter utan att få färg, vänd om då och då. Hacka sardellern­a grovt och lägg i pannan. Rör om och tag av från spisen.

2. Skala och strimla potatisen. Bäst blir det om man skär i tändsticks­tunna stavar (man kan använda matberedar­e). Blanda potatisen med löken.

3. I en annan bytta, blanda crème fraiche med grädde och nymalen svartpeppa­r och smaka av med salt.

4. Lägg hälften av potatisen i en smord ugnsfast form. Häll på gräddbland­ningen, skeda på resten av potatisen och strö över ströbröd.

5. Grädda i ugn på 200 grader i cirka 45 minuter tills det fått färg. Låt svalna.

Vid servering. Värm i 140– 150 grader i ca 20–30 minuter. Verkar den torr, slå på en skvätt grädde.

 ??  ??
 ?? Bild: Malin Hoelstad ??
Bild: Malin Hoelstad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden