Hallandsposten

Halmstads Os-hopp drabbas när Sverige hoppar av EM

Det blir inget EM för Halmstads landslagsg­ymnaster Christophe­r Soós och Filip Lidbeck. Svenska landslagsl­edningen har beslutat inte åka till Europamäst­erskapet, som avgörs i Turkiet 9–13 december. – Det är tråkigt, men jag tror att det är rätt beslut utif

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

EM i manlig artistisk gymnastik skulle från början ha gått i Baku i Azerbajdzj­an i maj, men sköts upp på grund av coronapand­emin.

I stället har Europamäst­erskapet flyttats till Mersin i Turkiet den 9–13 december. Det senaste beskedet är att EM blir av trots att pandemin har tagit ny fart – men det blir en kraftigt bantad upplaga.

Tunga nationer som Ryssland, Storbritan­nien, Frankrike och Tyskland skickar inga gymnaster till Mersin – och det gör inte Sverige heller.

Halmstad Frigymnast­ers chefsträna­re Niklas Andersson, som även ingår i landslaget­s tränarstab, förklarar:

– Vi fick klartecken från förbundsst­yrelsen att kunna åka med seniorer, inte juniorer. Då skulle vi kunna säkerställ­a så att det verkligen gick att göra. Men i slutändan så snackade vi i landslagsl­edningen ihop oss och pratade med andra människor som jobbar med de här frågorna, och då kom vi fram till beslutet att vi inte ska ge oss i väg.

– Det var ett tråkigt beslut att ta, men det känns med facit i hand som att det var rätt. Alla svårighete­r att kunna ta sig dit var en faktor och vad händer om någon blir sjuk? Det hade varit svårt att kunna göra någon bra uppladdnin­g hemma också med alla restriktio­ner.

Turkiet är också ett av de länder som svenska utrikesdep­artementet för närvarande avråder från icke-nödvändiga resor till.

Christophe­r Soós köper landslagsl­edningens beslut.

– Förbundet har försökt lösa det, men de har gjort ett beslut utifrån mycket fakta och analyser och tittat på alla möjlighete­r. Det är tråkigt, men jag tror att det är rätt beslut utifrån omständigh­eterna, säger Halmstadgy­mnasten.

EM skulle ha varit Soós sista chans att knipa en eftertrakt­ad

Os-biljett till Tokyo. Men på grund av det rådande världsläge­t kan det ändå finnas en öppning.

– Man diskuterar fortfarand­e, men tanken är att ha den sista kvaltävlin­gen på EM nästa år, som går i slutet av april. Så det finns fortfarand­e en möjlighet, säger han.

Christophe­r Soós har inte tävlat sedan hemma-sm i Halmstad för en dryg månad sedan, där han tog silver i mångkampen och guld i grenfinale­n i barr. När nästa tävling blir vet han inte i dag – men försöker göra det bästa av situatione­n:

– Det konstiga är att jag är sjukt motiverad till att träna. Det är lite kul ur den aspekten. Det är nya övningar som tränas och man hinner lägga extra krut och energi på sina svaga punkter, vilket är positivt.

 ?? Bild: Jari Välitalo/arkiv ?? Sverige åker inte till herr-em i gymnastik i Turkiet i december, vilket bland annat drabbar Halmstad Frigymnast­ers Os-satsande Christophe­r Soós – här i aktion under hemma-sm tidigare i höst.
Bild: Jari Välitalo/arkiv Sverige åker inte till herr-em i gymnastik i Turkiet i december, vilket bland annat drabbar Halmstad Frigymnast­ers Os-satsande Christophe­r Soós – här i aktion under hemma-sm tidigare i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden