Hallandsposten

Freeski-talangen tillbaka – efter flera motgångar

Jennie-lee Burmansson gjorde en sensatione­ll debutsäson­g i världscupe­n för tre år sedan. Men först nu får hon egentligen chansen att följa upp succén. – Det blev lite snopet. Först knäskadan, sedan pandemin, säger 18-åringen inför helgens världscupp­remiär

- Jens Bornemann/tt

Slopestyle­stjärnan Jennie-lee Burmansson var bara 15 år när hon fick chansen i världscupp­remiären i Cardrona på Nya Zeeland 2017.

Det blev en tredjeplat­s direkt i debuten och senare även totalseger i slopestyle­cupen. Men när hon skulle ge sig på samma backe i Cardrona ett år senare var olyckan framme.

Burmansson skadade det främre korsbandet i sitt vänsterknä och blev borta i över 14 månader.

Comebacken gick över förväntan, bland annat med brons i både slopestyle och i big air vid världsungd­oms-os i januari. Men precis när allt kändes som förut kom covid-19-pandemin och satte stopp igen.

– Det tog lite tid för mig att komma tillbaka till åkningen jag hade innan. Egentligen var det först på X-games, som blev sista tävlingen, som jag kände att jag var tillbaka på den nivån jag var på innan, säger hon. – Sedan tog säsongen slut. Därför längtar 18-åringen också lite extra till helgens slopestyle­premiär i österrikis­ka Stubai.

– Jag är sjukt taggad och vill bara komma tillbaka på riktigt, hur det än blir. Det ska bli kul vad som än händer i vinter, säger hon.

Hur har allt varit för dig under pandemin?

– Det har väl varit som för alla andra. Säsongen tog slut väldigt tvärt och sedan har man bara varit hemma och gått i skola på distans, säger Burmansson, som går på skidgymnas­iet i Malung.

– Men nu under hösttermin­en har vi fått komma tillbaka till skolan, det är skönt.

Efter premiären i Stubai väntar enligt programmet bland annat en big air-tävling i Copper Mountain

i Utah, USA, i december. Osäkerhete­n kring programmet är dock stor, samtidigt som en tänkt tävling i Peking och tävlingar i italienska Seiser Alm redan har ställts in.

– Det gäller bara att ta det som det kommer. Jag är glad om jag bara får åka skidor och kan köra, säger Jennie-lee Burmansson.

– Förhoppnin­gsvis kan vi få en säsong med några tävlingar nu.

Sedan Emma Dahlström lade av i fjol är Jennie-lee Burmansson ensam i landslaget på damsidan.

Men tack vare gemensamma träningar med Henrik Harlaut och de andra herråkarna är det full fart ändå, enligt förbundska­ptenen Niklas Eriksson.

– På herrsidan är det tajt, där tror jag även att Henrik, som varit det stora namnet tävlingsmä­ssigt i Sverige, känner att det kommer många nya bakifrån, säger Niklas Eriksson.

– Jennie-lee har inte samma konkurrens, men taggas av det här och dras med i killarnas tempo. Vi tränar som ett lag allihopa, tjejer och killar. Jennie-lee säger själv att åkningen känns ungefär som innan skadan kom. Håller du med?

– Absolut. Samtidigt har hon en lång karriär framför sig, så det handlar inte om att hon måste komma tillbaka så fort som möjligt.

– Får hon bara åka skidor och ha kul tror jag att resultaten kommer att komma automatisk­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden