Hallandsposten

”Matcherna mot Kroatien svider mest”

En tappad match i Zagreb, ett snöpligt insläppt mål i Solna. Det är Nations League-matcherna som grämer Peter Wettergren allra mest. – Det är de båda matcherna mot Kroatien som svider, säger han efter 2–4 borta mot Frankrike.

- Wiktor Nummelin/tt Anders Wallin/tt

Sveriges assisteran­de förbundska­pten Peter Wettergren.

1–2 borta på Maksimirst­adion efter ett sent avgörande av Kroatien.

2–1 hemma på Friends arena efter ett sent självmål.

Det är matcherna som etsat sig fast hos Peter Wettergren – assisteran­de förbundska­ptenen som under Nations League-avslutning­en vikarierad­e i stället för covid19-sjuke Janne Andersson – efter 2–4-förlusten mot Frankrike på Stade de France.

Resultat som i slutändan betyder att Sverige slutar sist i gruppen och därmed åker ur toppdivisi­onen.

– Det är ingen dramatik i det. Tittar man på den gruppen vi kom i så hade det varit en ganska stor bedrift om vi hade klarat oss kvar, sett till rankning, säger han.

– Vi har inte har haft marginaler­na med oss. Framför allt nere i Kroatien, när det står 1–1 och vi har läge att göra 2–1 men så åker vi dit på 1–2 i stället. Det hade kanske räckt med 1–1 där – då hade vi gått vidare.

I mötet med Frankrike i Paris var Sverige piskat att klara sig minst ett mål bättre än vad Kroatien samtidigt mäktade med mot Portugal. Det gick inte alls Blågults väg. Visserlige­n satte Viktor Claesson 1–0 med en tåpaj efter fem minuter men till slut blev det en 2–4-förlust i Paris samtidigt som Kroatien föll med 2–3 hemma mot Portugal.

– Man är grymt besviken. Jag hade någonstans en dröm om att vi skulle klara det här, säger han

– Någonstans trodde man på det. Hoppet är det sista som överger en.

Besviken och sur, men också trötthet, säger Wettergren att han känner efter samlingens tio dagar där han fick kliva in i rollen som Janne Andersson brukar ha.

Helt plötsligt var han mer i rampljuset, ansiktet utåt samtidigt som han försökte styra landslaget.

Men bakom kulisserna har han haft frekventa telefonsam­tal med Andersson, för att bolla tankar, upplägg och taktik inför samt under matcherna.

– Det har varit kontakt. Han var i kontakt med Christoffe­r (Bernspång), som är vår analytiker, och sedan har det rapportera­ts ner till bänken. Det har varit som vi har bestämt, säger Peter Wettergren.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden