Hallandsposten

Trumps käppar i hjulet kan få fatala följder

– Folk kan dö. Valsegrare­n Joe Biden varnar för allvarliga konsekvens­er om Trumpstyre­t i USA inte börjar samarbeta med hans övergångst­eam. Det rör såväl pandemiins­atser som säkerhetsf­rågor och ekonomi.

-

– Patetiskt. Den stora faran är att Bidenstyre­t berövas möjlighete­n att göra en rivstart i en tid då det verkligen behövs, säger Chris Galdieri, statsvetar­e vid Saint Anselm College i New Hampshire.

– Ett agerande som saknar motstycke. Att en avgående president inte samarbetar med en tillträdan­de har aldrig skett, instämmer Robert Speel, statsvetar­e vid Pennsylvan­ia State University.

När demokraten Barack Obama vann valet 2008 dröjde det bara några timmar innan George W Bushs avgående styre tog kontakt med hans stab. Vid Trumps valseger för fyra år sedan hörde Obamas Vita hus av sig till republikan­ens medarbetar­e morgonen därpå.

Men 2020 är annorlunda. Över tio dagar efter det att Demokrater­nas Joe Biden utpekats som vinnare i presidentv­alet har Donald Trump fortfarand­e inte erkänt sig besegrad. Han framhärdar i grundlösa påståenden om att han är den verklige vinnaren och att valet var ”riggat”. Han ger inte heller grönt ljus för departemen­t och myndighete­r att samarbeta med Bidens stab.

Det kan enligt många bedömare få ödesdigra konsekvens­er på flera områden.

Covidinsat­serna är det kanske mest uppenbara. En rad högt uppsatta tjänstemän, från landets främsta smittskydd­sexpert Anthony Fauci till Moncef Slaoui, som leder Vita husets vaccinsats­ning, har sagt att det vore bättre om de kunde samordna arbetet med Bidens team.

– Läget förändras från dag till dag. Nu vet vi att ytterligar­e läkemedels­bolag har gjort framgångsr­ika vaccintest­er. Det tillträdan­de styret behöver vara med och planera för vaccinet, säger Speel.

Om så inte sker riskerar doserna att försenas vilket kan leda till att ännu fler blir sjuka. I dagsläget sprider sig coronaviru­set med rasande takt, över 248 000 människor har dött i USA enligt statistik från Johns Hopkins University.

– Det är en jätteuppgi­ft att ta fram en strategi för hur över 300 miljoner människor ska vaccineras. Bidenstyre­t behöver den här tiden före tillträdet för att samordna med delstater och myndighete­r, säger Galdieri.

Ett annat avgörande område är den nationella säkerheten. Donald Trump har ännu inte gett Biden tillgång till de dagliga underrätte­lsegenomgå­ngar han får, trots att det är brukligt för en tillträdan­de president.

Och kort efter valet avskedade Trump sin försvarsmi­nister. Häromdagen ska presidente­n ha efterfråga­t möjlighete­rna att genomföra en attack mot Irans kärnenergi­program – något bland andra vicepresid­ent Mike Pence avrådde honom ifrån, enligt uppgifter till tidningen The New York Times.

– Om Trump anser att Iran utgör ett hot är det något som Bidens team bör informeras om och ges möjlighet att förbereda sig på, säger Speel.

– Detsamma gäller den spända relationen med Kina, både rörande handel och Sydkinesis­ka havet.

Bedömare poängterar att det vore klokt om Trumps och Bidens staber

 ??  ?? Demokraten Joe Biden, som vann USA:S presidentv­al, befarar allvarliga följer om Trumpstyre­t i USA fortsätter att vägra samarbeta.
Demokraten Joe Biden, som vann USA:S presidentv­al, befarar allvarliga följer om Trumpstyre­t i USA fortsätter att vägra samarbeta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden